Jodie Foster

Oskarovka i lezbijka: Pred kamere je prvi put stala s tri godine

Prvu filmsku ulogu odigrala je s deset godina u Disneyevom filmu 'Bijeg u divljinu'. U 1970-ima snimila je još niz filmova za ovaj studio. Godine 1974. redatelj Martin Scorsese prvi joj je dao sporednu ulogu u svom filmu 'Alice više ne živi ovdje'.
Kultura / Film TV | 19. 11. 2022. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvostruka dobitnica Oscara, američka glumica Jodie Foster rođena je na današnji dan prije 60 godina, 19. studenog 1962. u Los Angelesu.

Alicia Christian 'Jodie' Foster nije samo glumica, nego i filmska redateljica i producentica.

Jodie Foster rođena je nekoliko mjeseci nakon što su se njeni roditelji rastali kao njihovo četvrto dijete. Početkom 1963. njezina majka Brandy, porijeklom Njemica, preselila je s djecom u dolinu San Fernando na sjeverozapadu Los Angelesa.

U Los Angelesu je Jodie pohađala renomiranu dvojezičnu privatnu školu Lycée Français de Los Angeles.

Majka Brandy Foster radila je u filmskoj industriji. Jodie, koja je tada imala tri godine, došla je na jednu od audicija i angažirana je za reklamu za kremu za sunčanje Coppertone.

Iz financijskih razloga tada već samohrana majka pristala je na reklamne nastupe svoje kćeri.

Josie Foster se kasnije prvi put pojavila u televizijskim serijama kao što su Bonanza, Kung Fu, Bob & Carol & Ted & Alice, Love Story, The Addams Family i Paper Moon.

Video: Elysium BEST TWO SCENES

Prvu filmsku ulogu odigrala je s deset godina u Disneyevom filmu Bijeg u divljinu (izvorni naziv: Napoleon i Samantha, 1972.). U 1970-ima snimila je niz drugih filmova za ovaj studio.

Godine 1974. redatelj Martin Scorsese prvi joj je dao sporednu ulogu u svom filmu Alice više ne živi ovdje. Uvjeren u njezin talent, angažirao je Foster i u svom sljedećem filmu, a tada 13-godišnja glumica postala je svjetski poznata kao maloljetna prostitutka u Taksistu (1976.).

Osim nominacije za Oscara za najbolju sporednu glumicu, Foster je dobila dvije filmske nagrade Britanske akademije i David di Donatello za svoju ulogu.

Iste godine glumila je u komedijama Bugsy Malone i Ludi petak.
Foster je ponovno osvojila dvije filmske nagrade Britanske akademije za Bugsyja Malonea i dobila nominaciju za Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji za Ludi petak.

U filmu Djevojci s kraja ulice (također iz 1976.) glumila je samostalnu, vrlo talentiranu tinejdžerku, ulogu koja joj i danas odgovara imidžu i za koju je dobila nagradu Saturn.

Uz glumu Foster je kao najbolja diplomirala u privatnoj školi na francuskom jeziku Le Lycée Français de Los Angeles. Od 1980. do 1985. Foster je studirala književnost na Sveučilištu Yale i diplomirala uz magna cum laude (uz velike pohvale).

Svoj diplomski rad napisala je o afroameričkoj spisateljici Toni Morrison.

Tijekom studentskih dana, Foster je napisala niz članaka za časopise i intervjuirala primjerice Nastassju Kinski. Dvije su se žene sprijateljile i tražile način da zajedno rade na filmskom projektu.

Prilika se ukazala 1984. s filmom Hotel New Hampshire prema romanu Johna Irvinga. Četiri godine kasnije, Foster je preuzela ulogu silovane žene u Optuženoj, za koju je dobila svog prvog Oscara.

Godine 1991. debitirala je kao redateljica filmom The Child Prodigy Tate.

Govoreći o položaju žena u Hollywoodu, kazala je da filmska industrija nije posebno blaga prema ženama, jer trebaju "biti deset puta bolje od bilo kojeg muškarca. Možda ćemo jednog dana osnovati 'Old Girls Network'..."

Iste godine glumila je agenticu FBI-a u filmu Kad jaganjci utihno (The Silence of the Lambs), uskočivši umjesto Michelle Pfeiffer. Glumačka suradnja s Anthonyjem Hopkinsom donijela je oboma Oscara.

Video: The Silence of the Lambs great scene - Clarice & Hannibal

Preuzimala je povremene govorne uloge, poput 1996. i 1997. u seriji Frasier i Dosjei X u po jednoj epizodi kao pozivateljica i kao glas u sekvenci halucinacija. U seriji Simpsonovi, ona se može čuti u američkom originalu kao glas Maggie Simpson.

Godine 1997. Sveučilište Yale dodijelilo joj je počasni doktorat.

Foster je jedna od najbolje plaćenih glumica u Hollywoodu. Godine 2007. bila je deveta na ljestvici Hollywood Reportera s procijenjenom zaradom od 10 do 12 milijuna dolara po filmu.

U srpnju 2008. bila je šesta na Forbesovoj ljestvici sa zaradom od 23 milijuna dolara (između lipnja 2007. i lipnja 2008.) iza Cameron Diaz, Keire Knightley, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon i Gwyneth Paltrow.

Iste godine glumi u filmu Stranac u tebi, novinarku koju brutalni zločin gura u poziciju anđela osvetnika. Svoju ulogu opisuje ovako: "Ne radi se o osveti. Radi se o ženi koja želi natrag svoj život. Mora slijediti poriv da opet i opet povuče okidač. U sebi otkriva okrutnu stranu i proživljava je kako bi preživjela. Iskusila je kakav je osjećaj nemoći. S pištoljem u ruci, ona preuzima vlast. Čak i nad životom i smrću".

U filmu Sommersby glumila je Laural Sommersby, a u Mavericku iz 1994. Annabelle Bransford. Kolega iz Sommersbyja, Richard Gere, rekao je kako je ona "Otvorena glumica jer su joj misli jasne".

Godine 1997. je s Matthewom McConaughyjem nastupila SF filmu Konakt, temeljenom na romanu znanstvenika Carla Sagana. Portretirala je znanstvenicu koja u SETI projektu traži izvanzemaljski život. Scenarij je komentirala riječima "Moram biti osobno povezana s materijalom. A meni je to prilično teško naći".

Kontakt je bio njezin prvi znanstveno-fantastični film i prvi kontakt s plavim ekranom. Rekla je, "Plavi zidovi, plavi strop. Sve je bilo plavo, plavo, plavo. A ja sam zarotirana na pomičnom pladnju s kamerom koja se kreće na kompjuteriziranoj ruci. Bilo je stvarno teško". 1998. je u njezinu čast asteroid nazvan 17744 Jodiefoster.

Godine 2002. preuzela je glavnu ulogu u Sobi panike Davida Finchera nakon što se Nicole Kidman ozlijedila početkom snimanja. Film je u prvom vikendu u Americi zaradio preko trideset milijuna dolara. Nakon toga je nastupila u filmu na francuskom jeziku, Zaruke su dugo trajale (2004.), tečno govoreći francuski.

Video: Jodie Foster | TOP 8 BEST MOVIES

Nakon što se nakratko povukla sa svjetala pozornice, Foster se vratila u Redu letenja (2005.) koji je opet postao broj 1 u Americi i veliki svjetski hit. Glumila je ženu čija kćer nestaje u avionu koji je Fosterin lik, inženjerka, pomogao dizajnirati.

Godine 2006. pojavila se u Insideru, trileru Spikea Leeja s Denzelom Washingtonom i Cliveom Owenom, koji se prema dobrom starom običaju našao na prvoj poziciji najgledanijih filmova u Americi.

Njezin posljednji film je Neustrašiva, triler koji je također postao najgledaniji film u SAD-u. Sniman je u New Yorku, na Manhattanu i u Brooklynu. Režirao ga je Neil Jordan, a u njemu nastupa i Terrence Howard.

Redateljski debi ostvarila je 1991. s filmom Mali čovjek Tate, dramu hvaljenu od strane kritike o naprednom djetetu, u kojem je nastupila kao majka djeteta. Režirala je i Kući za praznike (1995.), crnu komediju s Holly Hunter i Robertom Downeyjem Jr. 1992. je u Los Angelesu osnovala produkcijsku kompaniju nazvanu Egg Productions. Prvotno je producirala nezavisne filmove, ali je ugašena 2001. 

Godine 2013. primila je nagradu Cecil B. de Mille za životno djelo na dodjeli Zlatnog globusa.

Nagrađena je počasnom Zlatnom palmom na filmskom festivalu u Cannesu 2021.

Foster ima dva sina (rođeni 1998. i 2001. godine). U prosincu 2007. Foster je prvi put javno priznala svoju dugogodišnju partnericu Cydney Bernard; u svibnju 2008. objavila je rastavu.

Od 2013. živi s kolegicom, glumicom Alexandrom Hedison; par se vjenčao u travnju 2014.

Video: Top 10 Jodie Foster Movies
Kopirati
Drag cursor here to close