Odbio je neke kultne filmove

Peter Bogdanovich, redatelj i scenarist koji je obilježio epohu

Kao redatelj najpoznatiji po klasicima "Posljednja kino predstava", "Što te tata pušta samu", "Mjesec od papira" i "Maska".
Kultura / Film TV | 30. 07. 2024. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Barket Brad/Abaca via ZUMA Press / Peter Bogdanovich (30. srpnja 1939., New York - 6. Januar. siječnja 2022. Los Angeles)

Na današnji dan prije 85 godina, 30. srpnja 1939. rođen je znameniti redatelj Peter Bogdanovich (također: Piter Bogdanovič).

Rođen je u New Yiorku kao sin para koji je emigrirao iz Jugoslavije u svibnju 1939. godine. Njegov otac Borislav Bogdanović (1899. – 1970.) bio je jugoslavenski slikar, majka Herma Robinson (1918. – 1979.) potjecala je iz bogate židovske obitelji iz Beča koja se 1932. preselila u Zagreb.

U dobi od 15 godina Bogdanovich se prvi put pojavio na pozornici kao glumac, a nakon što je 1957. završio školu (u elitnoj školi za dječake Collegiate School) studirao je glumu na Stella Adler Theatre School u New Yorku.

Kao redatelj najpoznatiji po klasicima "Posljednja kino predstava", "Što te tata pušta samu", "Mjesec od papira" i "Maska".

Peter Bogdanovich karijeru je započeo i kao filmski programer i kao kritičar, pišući članke za Esquire. Nakon preseljenja u Los Angeles i sklapanja prijateljstva s redateljem Rogerom Cormanom, osigurao si je prve režijske nastupe, snimivši znanstveno-fantastičnu film "Putovanje na planet pretpovijesnih žena" s kojeg je odlučio ukloniti svoje ime, a 1968. godine snima "Targets", svoj prvi kriminalistički triler.

U to vrijeme postao je i blizak prijatelj s Orsonom Wellesom.

Njegov sljedeći film bio je "Posljednja kino predstava" iz 1971., s Jeffom Bridgesom, Cybill Shepherd i Cloris Leachman u glavnim ulogama. 

Video: The Last Picture Show (1971) Trailer

Odlično prihvaćena drama zaradila je osam nominacija za Oscara te u konačnici osvojila dva zlatna kipića. No, bio je to i komercijalni hit iznenađenja te je film snimljen s budžetom od 1,3 milijuna dolara zaradio vrtoglavih 29 milijuna dolara. Na 50. godišnjici Guardiana Scott Tobias nazvao ga je "elegijskim remek-djelom".

Uslijedila je šašava komedija "Što te tata pušta samu" s Barbrom Streisand i Ryanom O'Nealom u glavnim ulogama, a ovaj filmski hit postao je film s najvećom zaradom 1972. godine. Kasnije je uvršten na popis 100 najvećih komedija svih vremena Američkog filmskog instituta.

Sedamdesetih se udružio s O'Nealom te je nastao "Mjesec od papira", komediju u kojoj je glumčeva kćer Tatum O'Neal osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu. Kao vrlo tražen redatelj, odbio je režirati "Kuma", "Egzorcista" i "Chinatown", ali je vjerojatno i zažalio zbog toga.

Njegovi kasniji filmovi bili su "Maska" s Cher u glavnoj ulozi i "Najveća holivudska tajna" s Kirsten Dunst. Također je imao ponavljajuću glumačku ulogu u seriji "Obitelj Soprano" te je imao je malu ulogu u oba Kill Bill filma nakon što je godinu dana živio u pansionu Quentina Tarantina.

Godine 2010. pridružio se umjetničkoj školi Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, a 2014. snimio je svoj posljednji narativni film, komediju "Ona je tako zabavna" s Jennifer Aniston i Owenom Wilsonom u glavnim ulogama da bi 2018. objavio je svoj posljednji film, dokumentarac o Buster Keatonu, "The Great Buster: A Celebration". 

Video: What's Up, Doc? (1972) - Meeting Judy Scene

Redatelj je imao buran ljubavni i privatni život. Bio i braku s Polly Platt, no od nje se razveo kako bi započeo vezu s glumicom Cybill Sheppard, zvijezdom filma "Posljednja kino predstava".

Za vrijeme veze sa Cybill Bogdanovich je ostvario najveći poslovni uspjeh. Vezu su okončali 1979. godine, a ubrzo nakon toga je počeo ljubavnu vezu sa Playboyevom ljepoticom Dorothy Stratten, koju je angažirao u svojoj romantičnoj komediji "Svi su se smijali".

No, ta veza je brutalno završila – Dorothy je ubio njezin bivši suprug, a Bogdanovich se od tog šoka nikada nije u potpunosti opravio. Nakon toga sve je krenulo nizbrdo – doživio je bankrot, ali se i vjenčao s Dorothyjevom mlađom sestrom Louise, a tu vezu javnost je snažno osuđivala.

Peter i Dorothy razveli su se 2001. godine, ali su nastavili živjeti zajedno u stanu.

Bogdanovich je rekapitulirao svoj život pun događaja 2020. u suradnji s Turner Classic Movies u podcast seriji "The Plot Thickens". Preminuo je u siječnju 2022. u 82. godini života u svom domu u Los Angelesu od komplikacija Parkinsonove bolesti. 

Video: A Tribute to Director Peter Bogdanovich
Kopirati
Drag cursor here to close