George Lucas

Prije 80 godina rođen je jedan od najuspješnijih filmskih redatelja

Od najranije mladosti Lucasu su se sviđali junaci znanstveno-fantastičnih priča, stripova i filmova, pa se tako odlučio da snimi jedan takav film u vlastitoj produkciji, po vlastitom scenariju. Tako je nastao film "Ratovi zvijezda".
Kultura / Film TV | 14. 05. 2024. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: CBR / George Lucas, filmski redatelj i producent

George Lucas, američki filmski redatelj i producent, rođen je na današnji dan prije 80 godina, 14. svibnja 1944. u Modestu.

Nakon što se etablirao filmom "Američki grafiti, režiser i producent slavnih filmskih serijala "Ratovi zvijezda" i "Indiana Jones", postao je jedan od najuspješnijih američkih filmaša, a imao je vrlo zanimljiv i uzbudljiv život.

Brian Jay Jones, autor Lucasove biografije "George Lucas : jedan život" piše: "Pobjednički autsajder – što briljantniji i manje cijenjen, to bolje – bio je narativ koji je George Lucas oduvijek volio".

No nije tajna da Lucas uživa biti zagonetan; to mu je praktički u krvi. "Moja obitelj dolazi niotkud", jednom je objasnio. "Nitko ne zna odakle zapravo potječemo", izjavio je. 

Video: American Graffiti | Harrison Ford’s Breakout Role

Kao četvrta generacija u sjevernoj Kaliforniji, Lucas je ipak mogao slijediti u prošlost trag svojih predaka više od većine Amerikanaca, s korijenima porodičnog stabla koje je bilo duboko ukopano u tlo kalifornijskog gradića Modesta nakon što su prošli kroz Arkansas, Illinois i Virginiju.

Jones opisuje kako se George Lucas rodio u skromnoj obitelji vlasnika papirnice, kako je u mladosti želio biti automobilistička zvijezda, a potom se na studiju zainteresirao za filmsku umjetnost i počeo snimati filmove.

Iako s prvim studentskim radovima nije imao uspjeha bio je uporan i 1973. godine snimio vrlo uspješan film "Američki grafiti". To mu je otvorilo mogućnost da počne realizirati svoje ambiciozne umjetničke ideje. 

Od najranije mladosti Lucasu su se sviđali junaci znanstveno-fantastičnih priča, stripova i filmova, pa se tako odlučio da snimi jedan takav film u vlastitoj produkciji, po vlastitom scenariju. Tako je nastao film "Ratovi zvijezda" koji je potom prerastao u seriju, a to je nesumnjivo najuspješnija filmska serija u povijesti.

Video: STAR WARS Original Trailer (Restored) - 1976

Zanimljivo je da je ta serija - ako se uzme u obzir ono što je ona postala - započeta jako, jako skromno. Prvi film iz serije "Ratovi zvijezda" koji je imao premijeru 1977. godine imao je čak i vrlo skroman proračun za film znanstveno-fantastične tematike, gdje ima jako mnogo filmskih trikova, koje tada - u vrijeme skromnih mogućnosti računala - nije bilo tako jednostavno raditi.

George Lucas imao je na raspolaganju samo 11 milijuna dolara za snimanje filma, te još četiri milijuna za troškove reklame. Film je, međutim, već prilikom prvog prikazivanja imao mnogo uspjeha kod gledatelja, te je tada zaradio oko 220 milijuna dolara.

Lucas je film kasnije doradio, te je on bio još jednom pušten u distribuciju, pa je do sada zaradio od prodaje ulaznica 798 milijuna dolara.

Već taj prvi film pokazao je da je Lucas napravio djelo koje se gledateljima jako, jako sviđa iz raznih razloga.

Nije to bio tipičan film naučnofantastičnog žanra, kakvi su se do tada snimali, te koji su do tada bili kombinacija svemirske avanture i zabavnog predviđanja kako će razni uređaji izgledati u budućnosti, nego je to bila zanimljiva ljudska drama, kakve se odvijaju u suvremenom svijetu, samo se ona odvijala u dalekoj budućnosti, u jednom neobičnom ambijentu, što je tvorcima filma davalo mogućnosti da oslobode svoju maštu. 

Video: Raiders of the Lost Ark (3/10) Movie CLIP - Sword vs. Gun (1981) HD

Bila je to futuristička bajka o borbi dobra i zla, koja se referirala na mnoge suvremene teme.

Nakon uspjeha tog filma u prvoj fazi snimljena su još dva, 1980. godine "Ratovi zvijezda – Imperij uzvraća udarac" i 1983. godine "Ratovi zvijezda – Povratak Jedija". U ta tri filma priča je značajno proširena s novim likovima i temama, a likovi iz tih filmova postale su opće poznate ikone masovne kulture.

Cijela priča o borbi dobra i zla, kojeg predstavlja "Mračno carstvo" postala je široko poznata, te sama po sebi dijelom globalne svijesti stvorene sredstvima suvremene masovne kulture.

Nakon duge stanke George Lucas i njegovi producenti odlučili su 1999. godine da snime još tri filma iz te serije, pa su tako nastali filmovi koji opisuju radnju koja se zbivala prije onoga što je poznato iz ranije snimljena tri filma.

Iako je u početku bilo najavljeno da će biti snimljeno devet filmova Lucas je nakon završetka šestog filma obznanio da je sa ovim cijeli ciklus završen, te da će on imati samo šest epizoda. 

Video: 10 Star Wars Changes George Lucas Made That Were Completely Justified

OPŠIRNIJE

 

Kopirati
Drag cursor here to close