Najpoznatiji na svijetu

Počinje filmski festival u Cannesu

Na Cannes se vraćaju brojna poznata imena, poput Meryl Streep, Francisa Forda Coppole i Catherine Deneuve.
Kultura / Film TV | 14. 05. 2024. u 07:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Cannesu počinje 77. Međunarodni filmski festival, koji će obilježit povratak zvijezda kao što su Meryl Streep, Francis Ford Coppola i Catherine Deneuve dok će se za glavnu nagradu Zlatnu palmu natjecati 22 ostvarenja.

Na popisu filmova za Zlatnu palmu na festivalu koji traje do 25. svibnja, između ostalih su Coppolin "Megalopolis", a čuveni redatelj se vraća u Cannes 45 godina poslije Zlatne palme za kultni antiratni film "Apokalipsa sada".

Na listi je i film reditelja Jacquesa Audiarda, dobitnika Zlatne palme 2015. godine, koji će se ove godine natjecati sa ostvarenjem "Emilija Peres", mješavinom krimića i mjuzikla, sa Selenom Gomes u glavnoj ulozi, javlja BHRT.

Za Zlatnu palmu se natječu filmovi ruskog reditelja u izgnanstvu Kirila Serebrenikova "Limonov" i "Kinds od Kindess" Jorgosa Lantimosa.

Reditelj Christophe Honore će se natjecati sa filmom "Marcello Mio" posvećenom Marcellu Mastroianniju, preminulom 1996. godine, a čija se 100 godišnjica rođenja obilježava ove godine. O njemu će govoriti Catherine Deneuve i kćerka Chiara Mastroianniji.

Meryl Streep (74) dobit će počasnu Zlatnu palmu tijekom svečanosti otvaranja festivala. Počasnu Zlatnu palmu će ove godine dobiti i kreator serijala "Ratovi zvezda" George Lucas, kao i kolektivno Studio Gibly japanskog reditelja animacije Hajaoa Mijazakija.

Predsjednica žirija će biti Greta Gerwig, američka nezavisna redateljica čiji je film "Barbie" zaradio više od jedne milijarde dolara.

Prošlogodišnji dobitnik je "Anatomija pada" francuske rediteljice Justine Triet koji je ove godine dobio i Oscara američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka za najbolji scenario.

Pas Messi koji se pojavljuje u tom filmu i ove godine će biti zvijezda festivala jer je dobio ulogu da "intervjuira" zvezde koje budu prolazile crvenim tepihom. Mesi će biti opremljen malom kamerom i mikrofonom, a glas će mu pozajmiti jedan francuski humorist koji će četvoronoške biti iza psa tijekom "intervjua".

Prestižna Zlatna palma obično vrijedna oko 20.000 eura, do samog uručenja, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji je donio odluku o dobitniku.

U slučaju "nerokešenog rezultata" ili oštećenja nagrade, dodjeluje se "rezervna palma" bez datuma.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodjeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled".

U okviru Cannes festivala dodjeljuje se nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBTQ+ populacije.

Kopirati
Drag cursor here to close