AMPAS

Prva dodjela nagrade Oscar održana je prije 95 godina

Kipiće Oscara izradio je kipar George Stanley, a kao model mu je poslužio meksički glumac Emilio El Indio Fernández, kojeg su jedva nagovorili da pozira gol za tu priliku.
Kultura / Film TV | 16. 05. 2024. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Filmski Oscar, ilustracija

Na današnji dan prije 95 godina, 16. svibnja 1929. održana je prva dodjela Oscara, koju je priredila Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS).

Dogodilo se to u hotelu Hollywood Roosevelt u Los Angelesu. Nagrade je dodijelila Akademija filmskih umjetnosti i znanosti, osnovana dvije godine ranije na poticaj poznatog filmaša Louisa Mayera (iz kompanije MGM, tj. Metro-Goldwyn-Mayer).

Dodijeljeno je 15 kipića Oscara, koji su dizajnom ostali gotovo nepromijenjeni sve do danas.

Ceremoniju je vodio predsjednik AMPAS Douglas Fairbanks. Karte za priredbu su koštale pet dolara, bilo je prisutno 270 uzvanika, a trajala je petnaest minuta.

Kipiće je izradio kipar George Stanley, a kao model mu je poslužio meksički glumac Emilio El Indio Fernández, kojeg su jedva nagovorili da pozira gol za tu priliku.

Oscari prikazuju golog muškarca koji drži križarski mač, visoki su 34 centimetra i teški 3,85 kilograma. Izrađeni su od legure nazvane britanij (93 % kositra, 5 % antimona i 2 % bakra), a izvana su pozlaćeni.

Postoji više teorija o tome kako je nagrada dobila naziv Oscar. Jedna je od najpopularnijih teorija da je knjižničarka i tajnica Akademije Margaret Herrick izjavila da je kipić podsjeća na njenog ujaka Oscara, pa se to ime uhvatilo. No i glumica Bette Davis tvrdila je da je ona nazvala kipić tim imenom po svom prvom suprugu. 

Video: All Best Actor Oscar Winners in Academy Award History | 1929-2024

Za vrijeme ceremonije, AMPAS je dodijelio svoje nagrade (danas poznate kao "Oscari") u dvanaest kategorija. Dobitnici su bili objavljeni tri mjeseca prije same ceremonije. Neke od nominacije nisu bile vezane uz specifičan film, kao što je slučaj s Ralphom Hammerasom i Nugentom Slaughterom, nominiranim u danas napuštenoj kategoriji mehaničkih efekata.

Za razliku od kasnijih ceremonija, glumac ili redatelj je mogao biti nominiran za više djela u godini. Emil Jannings je tako dobio nagradu za najboljeg glumca za uloge u filmovima The Way of All Flesh i The Last Command. Charlie Chaplin i Warner Brothers su istovremeno dobili počasnog Oscara.

Među pobjednicima na ceremoniji su bili filmovi Seventh Heaven i Sunrise: A Song of Two Humans, od kojih je svaki dobio po tri nagrade, a Wings, je osvojio dvije.

Među nagradama je Sunrise dobio Oscara za jedinstvenu i umjetničku produkciju a Wings za izvanredni film (danas najbolji film); te dvije kategorije su se u to vrijeme smatrale različitim a istovremeno jednako vrijednim.

Sljedeće godine je Akademija ukinula nagradu za jedinstvenu i umjetničku produkciju i retroaktivno odlučila da će nagrada za Wings biti najviša od svih. 

Video: Going Back to the Very First Oscars in 1929
Kopirati
Drag cursor here to close