'Tihi skitnica'

Film o Virgiliju Nevjestiću prikazan u njegovom rodnom Tomislavgradu

U sklopu manifestacije "Dani sv. Nikole Tavelića" u srijedu je u kino dvorani KIC-a održana projekcija i tomislavgradska premijera igrano-dokumentarnog filma "Tihi skitnica".
Kultura / Film TV | 11. 07. 2024. u 10:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije "Dani sv. Nikole Tavelića" u srijedu je u kino dvorani KIC-a održana projekcija i tomislavgradska premijera igrano-dokumentarnog filma "Tihi skitnica", posvećenog liku i djelu Virgilija Nevjestića, jednog od najvećih grafičara 20. stoljeća.

Zdenko Jurilj, višestruko nagrađivani redatelj o filmu kaže: "Kroz igrano-dokumentarne scene bit će ispričan život 'vječitog lutalice iz sela Kolo' kako je sam sebe još za života nazivao. Bit će to svojevrsna filmska šetnja od sela Kolo kod Tomislavgrada, preko Zagreba do Pariza. Bit će to i umjetnički pregled njegove ostavštine iz ateljea koji je od Francuske kao zaslužni umjetnik dobio na dar na Boulevard Saint Jacques 28. i čija je zbirka Nevjestićeve obitelji sačuvana".

Namjera je autora da se sazna o Virgiliju Nevjestiću kao jednom od najvećih europskih likovnih umjetnika 20. stoljeća, podrijetlom iz duvanjskog sela Kolo koji se školovao u Zagrebu, a zbog neslaganja s tadašnjim komunističkim strukturama, napustio grad i zaputio se u Pariz gdje je prošao put od beskućnika do jedinog hrvatskog slikara koji je izlagao u slavnoj galeriji Beaubourg.

Virgilije Nevjestić (1935.- 2009.) rođen je u duvanjskom selu Kolo pored Tomislavgrada. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1963. godine, a od 1968. godine do svoje smrti živio je u Parizu.

Virgilije Nevjestić bio je grafičar, slikar i pjesnik. Prvu samostalnu izložbu imao je u pariškoj galeriji La Hune 1972. godine, nakon koje je proglašen najboljim grafičarom Pariza, iste godine nastala je velika grafička mapa Journaldu Vagabond.

Predavao je na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela. Vodio je posebnu ljetnu školu restauracije fresaka u Saint-Savin sur Gartempe. Vrhunac karijere ostvario je 1982. godine, kada je postao prvim hrvatskim slikarom koji samostalno izlaže u Beaubourgu (Itinéraire d’ungraveur). Samostalno je izlagao bibliografsko izdanje Fables de Jean de LaFontaine u galeriji La Chancellerie. U listopadu 1993. četvrti i posljednji put samostalno je izlagao u La Hune, nakon čega ga francuska kritika svrstava u sam vrh pariške i europske grafičke umjetnosti. Priređena mu je retrospektivna izložba u Galeriji Klovićevi dvori 1998. godine, a tom prigodom tiskana je i velika monografija autorice Biserke Rauter Plančić.

Virgilije Nevjestić umro je 2009. u Parizu. Cjelokupna ostavština vraćena je u domovinu, a 2011. godine Franjevačka galerija u Tomislavgradu otvorila je Galeriju Virgilija Nevjestića sa stalnim izložbenim postavom koji predstavlja hommage tom velikom umjetniku.

Kopirati
Drag cursor here to close