Bljesak u Turskoj

Ekipa Bljeska u Istanbulu prati posjetu pape Franje Plavoj džamiji i Hagia Sophiji

Kultura / Flash | 29. 11. 2014. u 08:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posjetu Istanbulu danas dolazi Papa Franjo, poglavar katoličke Crkve. Službena posjeta počinje dolaskom na Međunarodni aerodrom Ataturk u Istanbulu danas u 10.30 po lokalnom vremenu. Papa je trodnevnu posjetu Turskoj počeo u petak posjetom Anakari i susretom s predsjednikom Erdoganom.

Među onima koji će pratiti posjetu Pape Franje Istanbulu nalazi se i dvočlana ekipa portala Bljesak koja je u petak otputovala zrakoplovom iz Sarajeva. Službeni Vatikan ni domaćini koji se brinu o sigurnosti nisu još objavili točanu satnicu protokola pape Franje u Istanbulu.

Papa bi protokolom trebao posjetiti nekadašnju crkvu, potom džamiju, a danas muzej Hagia Sophia, i obližnju Plavu džamiju. Popodne će predvoditi misu za katolike u Istanbulu, a u nedjelju će biti prisutan na liturgiji koju predvodi ekumenski patrijarh Bartolomej.

Novinari Bljeska dobili su novinarske propusnice kojima mogu pratiti patrijaha, a vlasti su izdale propusnice za Plavu džamiju. Inače, prije jučerašnje tiskovne konferencije koju u Istanbulu održali pravoslavni metropoliti John iz Pergama i Elpidophorus iz Burse, obilježio je polusatni nestanak električne energije. No to nije utjecalo na održavanje konferencije.

Posjeta pape Turskoj veliki je izazov za tamošnju policiju, koja mora da se brine o njegovoj sigurnosti. Oko 2.700 policajaca zaduženo je za njegovu sigurnost u Ankari, a 7.000 u Istanbulu.

Uoči posjete Turskoj bilo je apela da se papa ne sastane sa Erdoganom u njegovoj palati sa 1.000 soba, koja je koštala 500 milijuna eura, međutim Vatikan je to odbacio, poručivši da ne želi da ulazi u te rasprave.

Kopirati
Drag cursor here to close