Čestitamo!

Foto klub u suradnji s Bljeskom - Proglašeni pobjednici 1. MotoFoto2024. natječaja

1. mjesto osvojila je fotografija 'Oćeš me pogurat malo', autora Ivana Kelave. Fotografija prikazuje spontano ulovljen trenutak trojice prijatelja
Kultura / Flash | 29. 05. 2024. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivan Kelava je pobjednik 1. MotoFoto2024 natječaja Učimo o Fotografiji, u organizaciji Foto Kluba Mostar.
 
Natječaj bio i međunarodnog karaktera, a sudjelovali su autori iz cijele regije - BiH, RH, Srbije, ali čak i iz daleke Velike Britanije.
 
''Ovim putem se zahvaljujemo svima na sudjelovanju i čestitamo svim finalistima i naravno, konačnim pobjednicima. Zahvaljujemo i našim sponzorima MediteranAuto i Bljesak.info'', naveli su iz Foto kluba Mostar koji je organizirao natječaj.

Predsjednik žirija Svetislav Cvetković ovako je komentirao izbor pobjedničke fotografije:
 
''1. mjesto osvojila je fotografija 'Oćeš me pogurat malo, autora Ivana Kelave. Fotografija prikazuje spontano ulovljen trenutak trojice prijatelja koji svojim gestama i ponašanjem ironiziraju situaciju u kojoj su se mnogi od nas vjerojatno nekada našli, dok klimatske promjene gotovo u potpunosti ovakve scene guraju u zaborav i nostalgiju. Fotografija je slojevita i evocira prošlo vrijeme kroz prizmu sve naglašenijih klimatskih promjena, dok u isto vrijeme u potpunosti zaokružuje temu natječaja i u ovom slučaju automobil postavlja u centar pažnje (iako posredno) kroz priču koja je prikazana u savršeno uhvaćenom trenutku u kojemu automobil gubi svoju namjenu funkcionalnog prijevoznog sredstva. Autoironiju naglašava aktivno prihvaćanje situacije od strane aktera ove priče koji su njome zatečeni ali u svojoj "nevolji" pronalaze vrijeme i mjesto za šalu i zabavu'', napisao je.
 

Drugo mjesto pripalo je fotografiji Healing Heart, autorice Mary Crnković Pilas.

Komentar predsjendika žirija, na nagrađenu fotografiju je da je ona pažljivo osmišljena i režirana, te na prvi pogled dokumentira čin performansa, odnosno aktivizma ženske osobe koja je kroz umjetnički čin (performans) suprotstavljena radnim strojevima (kamionu i malom utovarivaču) koji ovu fotografiju postavljaju unutar teme kao aktivni sudionici fotografije.

''Dok strojevi "liječe rane" u potresu stradalom gradu kroz njihovu osnovnu funkciju, performerica to isto čini ali na duhovno simboličnoj razini. Postavljanjem ili suprotstavljanjem ove dvije krajnosti kroz vizualni i misaoni kontrapost, autorica fotografije ih kompozicijski i sadržajno povezuje u još jednu zanimljivu i na više razina slojevitu vizualnu priču'', napisao je.
 
 
3. mjesto pripalo je fotografiji Saint Van, autora Daria Pehara, a Cvetković ke rekao sa iako na prvi pogled fotografija djeluje kao jednostavno i ne posebno kreativno dokumentirana priča koja se u potpunosti uklapa u temu natječaja, ova fotografija odaje puno više kvaliteta što se duže promatra. U ovom slučaju nositelj priče i vizualne snage kao i na prethodne dvije fotografije, zapravo nije motorno vozilo (u ovom slučaju kombi).

''Ono što ovu fotografiju čini zanimljivom, leži u jednostavnosti i apsolutnosti čitave scene u kojoj dominira sakralni sadržaj slike koja je nevješto, amaterski i gotovo naivno naslikana na čitavoj površini kombija, čineći ga "platnom" čiju je vizuru i oblik u potpunosti zasjenio slikarski zanos, a samu fotografiju gotovo nadrealnom. Kombi u ovom slučaju služi samo kao medij preko kojeg se šalje poruka. Iako osobno nesklon cropovima u fotografiji, ovdje pronalazim da upravo crop prilagođen formatu i obliku kombija još više ističe nadrealnost same fotografije, a ne prikriva (u najvećem broju slučaja) nevješto kadriranje fotografa, te predstavlja svjestan čin nepoželjne ali dozvoljene manipulacije, kako bi se na najbolji način istakla vizualno i tematski zanimljiva priroda zabilježenog prizora'', napisao je.
 

Inače, na natječaj se prijavilo 35 autora s 88 fotografija, a u finalni izbor prošlo je 12 autora s pojedinačnim fotografijama među kojima su izabrane i tri pobjedničke. U pozivu organizatora za prijavu fotografija, naglašeno je kako je u pitanju međunarodni natječaj za najbolju fotografiju s motivom motornog vozila što uključuje i širok raspon mogućih fotografskih vizija.

U pozivu je također istaknuto kako je naglasak na fotografiji, odnosno svemu onome što čini dobru fotografiju, ideji, kompoziciji i tehničkoj vještini, odnosno zanatskom umijeću, pri čemu se traži umjetnost, vizija i prenošenje osobne impresije, ispred "pukog naslikavanja konja, kilovata, kubičnih centimetara i cola", te da su motorna vozila obavezan dio fotografije ali ne i ključni moment kompozicije i priče.

Vodeći se gore postavljenim propozicijama, pri izboru finalista pažljivo i detaljno su analizirane fotografije i izdvojene one koje svojim likovnim i idejnim sadržajem (osim što ispunjavaju uvjete natječaja) posjeduju i određenu originalnost, slojevitost i sadržajnost u smislu konteksta koji se iz njih može iščitati, a koji je u uskoj koheziji s temom natječaja.

Koliko god je bilo teško izabrati i izdvojiti 12 finalista, nijanse su još više bile ključne pri izboru prva tri mjesta, naveli su iz Foto kluba.

Čestitamo!

Kopirati
Drag cursor here to close