U čast 156. obljetnice rođenja

Mostarske studentice nostalgičnom kampanjom obilježile obljetnicu rođenja Alekse Šantića

"Snimanje je bilo izvanredno iskustvo. Kroz svaki kadar osjećale smo Šantićevu prisutnost, njegove emocije i ljubav prema Mostaru'', izjavila je studentica Maida Dževlan.
Kultura / Flash | 28. 05. 2024. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U čast 156. obljetnice rođenja jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika, Alekse Šantića (27. svibnja), studentice poslovne informatike Ajla Halvadžija, Maida Dževlan, Ajla Medar i Amna Alam pokrenule su kreativnu kampanju kako bi obilježile ovaj značajan datum.

Ove mlade studentice, osim što su odlične u svom studiju, pokazale su i izuzetnu kreativnost i ljubav prema kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

"Ljubav prema kulturi i tradiciji je veća iz dana u dan. Kroz moju krv godinama prolazi folklorno, kulturno nasljeđe naše domovine Bosne i Hercegovine. Zbog te ogromne ljubavi na predmetu Marketing odlučila sam zajedno sa mojim kolegicama promovisanje iste", kazala je Ajla Halvadžija.

Mlade studentice, do sada su imale priliku snimiti dvije video kampanje, među kojima je "Spremanje bosanske djevojke" i "Aleksa Šantić". Djevojke su prenijele nekoliko informacija o snimanju videa u čast bosansko-hercegovačkog velikana Alekse Šantića.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli ✨TradPro✨ (@_tradpro)

"Snimanje je bilo izvanredno iskustvo. Kroz svaki kadar osjećale smo Šantićevu prisutnost, njegove emocije i ljubav prema Mostaru'', izjavila je Maida Dževlan.

''Dok smo radile na snimanju, bilo nam je ključno da uhvatimo suštinu Šantićevih djela, njegovu sposobnost da prikaže ljepotu i tugu života kroz jednostavne, a moćne riječi."

A zašto baš Šantić i promocija njegove zaostavštine, objašnjava Amna Alam: „Izabrale smo Šantića jer vjerujemo da njegova djela zaslužuju biti dostupna novim generacijama na način koji je njima blizak. Željele smo spojiti tradiciju i savremeni pristup, što je suština našeg studija Poslovne informatike.“

Ajla Medar je istaknula važnost očuvanja kulturnog naslijeđa.

''Šantićev rad je neprocjenjiv dio našeg identiteta. Naša kampanja je pokušaj da se njegov glas čuje još jednom, da inspiriše i motivira ljude da se vrate njegovoj poeziji."

Studentice posebno ističu kako su dobile vrijednu podršku od KUD "Podveležje" što se može vidjeti na prethodnoj video kampanji. Ističu i zahvalnost na saradnji sa osobljem Bišćevića kuće i Ćorovića kuće, te ustupljenom prostoru, kao i glumcima Mostarskog teatra mladih.

Također se zahvaljuju profesoru marketinga Veldinu Ovčini i asistentici Sari Kljajić na podršci, motivaciji i mentorstvu!

''Šantić je simbol ljubavi i patriotizma. Njegove pjesme su trajni pečat i podsjetnik na ljepotu i karakter života u Mostaru. Smatram da smo dužni učiti mlađe generacije o pravim vrijednostima i prenijeti im vječnu tradiciju naše prelijepe domovine'', zaključuje Ajla Halvadžija.

Kopirati
Drag cursor here to close