''Da se ne zaboravi''

FOTO: Predavanjem o Domovinskom ratu započela manifestacija ''Lipanjske zore''

Kultura / Flash | 03. 06. 2015. u 14:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predavanjem o Domovinskom ratu, pred oko 1000 učenika Srednje škole Čapljina , danas je započelo ovogodišnje obilježavanje manifestacije ''Lipanjske zore hrvatske Hercegovine''.

Predavač je bio ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž, a predavanju je nazočio i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne i nekadašnji predsjednik iste Vladimir Šoljić.

Nazočne je na početku pozdravio načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, koji je istaknuo kako je Općina kao organizator odlučila ove godine manifestaciju započeti predavanjem kako bi oni najmlađi saznali detalje o domovinskom ratu i događanjima koja su u ratu pogodila Čapljinu.

''Većina vas u razdoblju koje je tema današnje tribine nije bila rođena, pa je stoga veoma važno da pažljivo pratite današnje predavanje kako bi bili svjesni povijesnih činjenica vezanih za domovinski rat u Čapljini.

Mnogi vaši očevi, rođaci, njihovi prijatelji, dali su svoj život ili dio svoga tijela kako bi obranili ovaj prostor i nama dali slobodu koju danas uživamo, stoga je ova cjelokupna manifestacija jako važna kako se njihova žrtva ne bi nikada zaboravila'', poručio je načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

Željko Raguž istaknuo je na samom početku kako je jako važno da učenici budu svjesni istine koja se zaista dogodila na ovim prostorima, a ne lažnim informacija koje svakodnevno plasiraju pojedini mediji putem koji se optužuje samo hrvatske branitelje.

Raguž je predavanje započeo detaljima vezanima za kolovoz 1939. godine kada je formirana Banovina Hrvatska u koju su uključeni stolački kotar i skoro čitav dio Hercegovine na kojemu su živjeli Hrvati, a čime su bili nezadovoljni Srbi, kao i muslimani Mostara, Čapljine i Stoca.

On je također istaknuo kako je u četničkom programu Stevana Moljevića ''Homogena Srbija'' još 1941. godine napisano kako Srbija treba obuhvatiti cijelo etničko područje na kojemu žive srbi, a sva istočna Hercegovina sa željezničkom prugom od Konjica pa do Ploča, uključivo s pojasom koji bi tu prugu zaštićivao tako da bi u nju ušao cijeli konjički srez, od mostarskog općinskog sreza: Mostar grad, Bijelo Polje, Blagaj, Žitomislići, cijeli stolački srez, a od metkovačkog sreza Ploče i sve područje južno od Ploča''.

Kad je u pitanju Domovinski rat Raguž je istaknuo kako je upravo vojarna u Čapljini prva oslobođena vojarna u BiH, čime je i započet otpor prema JNA, uz napomenu da je akcija ''Lipanjske zore'' povijesni trenutak prve pobjede nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini, kojom je oslobođena dolina rijeke Neretve.

''Priroda hrvatsko-bošnjačkih odnosa u dolini Neretve i istočnom dijelu Hercegovine presudni su čimbenik ukupnih hrvatsko-bošnjačkih odnosa. Sudbina blizine periferije sva tri naroda formirala je fenomen u međunacionalnim odnosima - život u solidarnosti i prijeziru.

Kopirati
Drag cursor here to close