Veliki petak

Fra Mario Divković: Isusove riječi o praštanju i ljubavi nisu zanijemile, čuju se do danas

Kultura / Flash | 03. 04. 2015. u 13:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katolici danas obilježavaju Veliki petak, dan sjećanja na Isusove muke i smrt na križu, a gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mario Divković poručio je da je to za kršćane jedan potresan dan, "kada se ponovno trebamo zapitati o smislu našeg života, o smislu naše patnje i o smislu našega predanja u današnjem svijetu".

''Mi ćemo večeras obilježiti to u našoj crkvi obredima Velikoga petka, koji se sastoje od službe riječi, od ljubljenja križa i od svete pričesti. Ovo je jedini dan u godini kada crkve ne slave svetu misu ili euharistiju'', kazao je fra Mario Divković.

Uputio je i čestitke povodom Uskrsa svim kršćanima, navodeći da je Uskrs blagdan sjećanja na događaje koji su iz temelja promijenili ne samo shvatanje i razumijevanje čovjeka nego shvatanje, razumijevanje i prihvatanje svijeta u kojem živimo.

''Gledamo li na to globalno ili lokalno, potpuno je svejedno, kršćani, a s njima i svijet koji su oni integralni dio, u tom opasnome sjećanju ponovno pred čovjeka i njegov svijet donose usud Isusa iz Nazareta, koji je iako pravednik i onaj koji je prošao zemljom čineći dobro, zbog svoje potpune vjernosti Bogu i ljubavi prema čovjeku optužen, osuđen i ubijen od religioznih i političkih moćnika svoga doba'', naveo je gvardijan Divković u svojoj poruci.

Završio je, kako to svjedoče evanđelja, mjerodavni tekstovi kršćanstva, osramoćen i ostavljen na križu, simbolu gubitnika i izdajnika. Križ je stoga, dodaje, prvi simbol tog provocirajućeg sjećanja, slika Boga na križu koji se do kraja predaje čovjeku postala je zaštitni znak kršćanstva od njegovih početaka.

''Na križu je raspeta pravednost, ljubav, solidarnost, sve one vrijednosti koje je Isus živio i o kojima je govorio. U Isusu patniku koji iz blizine čovjeku i vjernosti Bogu umire na krajnji sramotni način kršćaninu, ali i svaki iskren čovjek treba prepoznati svakoga onoga koji i danas pati, koji je progonjen od moćnika, koji nevin strada zbog vlastitog uvjerenja, koji je odbačen, isključen ili ubijen iz političke ili religiozne mržnje'', kazao je fra Mario Divković.

Poručuje da Isusove riječi o praštanju, o milosrđu, o ljubavi, pravednosti, jednakosti, o promjeni čovjeka iz temelja, nisu "zanijemile u tami golgote".

''Ne, one su u iskustvu još prvih svjedoka uskrsnuća postale još glasnije i čuju se do danas, do svakog dijela zemlje i svemira i do naše lijepe zemllje Bosne i Hercegovine, do našega grada Tuzle, do svakoga čovjeka koji ih je voljan čuti'', naveo je u svojoj poruci gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli.

Kopirati
Drag cursor here to close