Na današnji dan

Hedy Lamarr - holivudska diva koja je postavila temelje bežične tehnologije

Kultura / Flash | 09. 11. 2015. u 10:22 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bežična mreža nudi nam krajnju fleksibilnost. Ali, jeste li znali da je temelje bežične tehnologije postavila jedna od najljepših žena u Hollywoodu 40.-ih godina prošlog stoljeća – Hedy Lamarr?

Hedy Lamarr je rođena na današnji dan, 9. studenog 1914. godine. Bila je austrijska, pa američka filmska glumica ali i inovatorica.

Tko je bila Hedy Lamarr?

Već u svom trećem filmu Mi ne trebamo novac s Heinzom Rihmannom i Hansom Moserom imala je glavnu ulogu. Čehoslovački film Extase (Ekstaza) iz 1933., u kojem je njezina supruga glumio Zvonimir Rogoz, zbog nekih je slobodnih i erotskih scena izazvao skandal, ali više radi izraza njezina lica u prvom planu dok glumi orgazam, nego radi snimka u kojem gola trči kroz šumu (to je bio prvi integralni akt u povijesti umjetničke kinematografije).

Današnji Google doodle je posvetio kratki video glumici i izumiteljici Hedy Lamarr.

Potom se udala za bogata bečkog industrijalca i trgovca oružjem, Fritza Mandla, koji je bio veoma konzervativan te joj je zabranio snimati nove filmove.On je bio tako ljubomoran zbog njene uloge u filmu “Extase”, da je otkupio sve primjerke koje je mogao u nadi da će što manje ljudi vidjeti film. Njen suprug organizirao je zabave na kojima su gosti bili i Hitler i Mussolini. Ona se zasitila takvog života i pobjegla od supruga u Pariz, gdje je uspjela ishoditi rastavu. Glumačku karijeru nastavila je u Londonu, gdje je promijenila ime u Hedy Lamarr (Hedy je skraćenica od njenog rodnog imena Hedwiga, a prezime Lamarr uzela je u čast glumice Barbare La Marr, koja je prerano preminula od tuberkuloze). Pravi uspjeh Hedy je doživjela u Holywoodu, gdje je snimila mnogo filmova. Jedna od najznačajnijih uloga bila joj je ona Dalile u filmu “Samson i Dalila”. Udavala se ukupno čak šest puta.

Ecstasy (1933) Hedy Lamarr from Lucian Cuibus on Vimeo.

Kako je glumica postala inovatorica?

Budući da je njezin suprug volio da mu bude 'na oku', morala ga je pratiti na mnogim konferencijama i poslovnim sastancima s raznim inženjerima i znanstvenicima koji su bili specijalizirani za naoružanje, podmornice i torpeda. Tako je i sama stjecala dodatna znanja na tom području.

Budući da je bila otvorena protivnica fašističke Njemačke, potaknuta javnim pozivom Vijeća nacionalnih izumitelja formiranim za zapošljavanje Amerikanaca na razbijanje kodirane komunikacije i šifriranje, kao svoj doprinos u ratu osmislila je uređaj za ometanje torpeda izmjenjivim frekvencijama.

Iako Mornarica SAD-a taj izum nije iskoristila, ta se tehnologija, bez koje bi bio nemoguć WiFi, i danas koristi za mobilne telefone i za upravljanje frekvencijama. Za života nije dobila zaradu i zahvalu za svoj izum, smatraju je velikom inovatoricom, pa se međunarodni Dan izumitelja slavi 9. studenoga, na njezin rođendan.

Kopirati
Drag cursor here to close