Ravnopravnost naroda u RS

Heraldičari iz Beograda izradili novi grb Banja Luke

Kultura / Flash | 10. 03. 2015. u 15:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Skupštine Grada Banja Luka bit će održana 26. ožujka, a vijećnici će, između ostalog, raspravljati i o novom prijedlogu za grb najvećeg grada RS-a, budući da je raniji proglašen neustavnim.

Za naredno zasjedanje lokalnog parlamenta pripremljen je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta odluke o izmjenama Statuta Grada Banja Luka, u okviru kojeg će biti razmatran novi prijedlog za grb Grada.

Ustavni sud RS-a proglasio je u veljači 2013. grb Banje Luke neustavnim uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj.

Gradska uprava je u 2014. godini putem dvaju natječaja pokušala, bez uspjeha, da utvrdi novi izgled grba grada.

Potom su u cijeli proces uključeni i heraldičari iz Srbije, koji su, po ranijim navodima gradonačelnika Banjaa Luke Slobodana Gavranovića, pripremili tri idejna rješenje novog grba ovog grada, od kojih je jedan predočen vijećnicima na razmatranje.

Gavranović je ranije naveo da je Povjerenstvo za izbor novog grba pregledalo sva tri prijedloga i odlučilo se za jedan, o kojem će konačnu riječ dati vijećnici lokalnog parlamenta.

Ukoliko ni ovo idejno rješenje ne dobije podršku, mora se otvoriti nova procedura za izbor idejnog rješenja grba najvećeg grada RS-a.

Beogradski heraldičar Zoran Nikolić je zajedno s kolegom Srđanom Marlovićem ponudio Gradu Banja Luci sva tri prijedloga novog grba, od kojih je jedno dobilo podršku nadležnog povjerenstva.

Heraldičari su, osim idejnog rješenja grba grada, dizajnirali i zastavu.

Kopirati
Drag cursor here to close