Vjeran VREŠU

Ivanković objavio nove knjige proze i poezije

Kultura / Flash | 10. 04. 2015. u 08:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajem ožujka i početkom travnja izišle su iz tiska dvije nove knjige Željka Ivankovića.

Prva je knjiga objavljena u Zagrebu. Hrvatsko društvo pisaca u biblioteci Poezija objavilo je knjigu poezije Željka Ivankovića "Sablazan jezika", koja sadrži 90 pjesama ovog autora.

Drugu je knjigu u biblioteci Priče objavila sarajevska izdavačka kuća Dobra knjiga. Knjiga pod naslovom "U taxiju zelene boje" sadrži deset priča ovoga autora.

Knjigu poezije „Sablazan jezika“ Ivanković je koncipirao kao spoj novih i starih pjesma.

''Koncept knjige dopušta i preuzimanje nekih starih pjesama koje sad u novim ciklusima čine prirodnu cjelinu'', kaže Ivanković.

Kad je riječ o pričama ostaje „vjeran“ rodnom Varešu.

''Naravno da je većina mojih priča uvijek utemeljena u vareški ambijent, kao što je Zije Dizdarevića u fojnički, Andrića u travnički, ili... Pa neću pisati njujorške, beogradske, zagrebačke ili banjalučke priča, pisac piše uvijek u ambijentu koji najbolje zna...'', navodi Ivanković.

A kad je riječ o tome da su ove dvije knjige izišle s razlikom od nekoliko dana kaže kako misli da piscu ne odgovara da mu tako ublizu izađu dvije knjige.

''No, pisac na to jedva da ima ikakav utjecaj. Knjiga poezije trebala je izaći još prije godinu, ali se, eto, stjecajem okolnosti pojavila nedavno. A priče su išle nekim svojim redom, čak bih mogao reći, za razliku od poezije, da su išle malo bržim ritmom. Ako je nešto u svemu tome dobro, dobro je da je poezija objavljena u Zagrebu, a priče u Sarajevu. Sad kad su obje knjige tu, i poezija i proza, mogu ih samo prepustiti čitateljima i sudu javnosti...'', kaže Ivanković.

Kopirati
Drag cursor here to close