Uskopaljske jeseni

Jedno 'evo ti' više vrijedi nego deset 'neka ti Bog pomogne'

Kultura / Flash | 26. 10. 2015. u 12:25 G.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju, 25. listopada u Uskoplju, posljednjeg dana 19-tih Uskopaljskih jeseni održana je smotra folklora 'Kroz Uskoplje s pjesmom'. Nakon tjedan dana raznih kulturnih, dramskih, umjetničkih, zabavnih te filmskih sadržaja, Uskoplje je ugostilo osam kulturno umjetničkih društava iz BiH, Republike Hrvatske i Austrije.

Društva su u mimohodu kroz grad vodile mažoretkinje Mažoret-kluba Uskopljanke a nakon opijela poginulim braniteljima na središnjem spomen obilježju palim hrvatskim braniteljima u Uskoplju, u sportskoj dvorani Osnovne škole Uskoplje započela je smotra folklora.

Osim uskopaljske folklorne skupine, nastupili su i mnogobrojni gosti. Folklorni ansambl Hrvatskog doma Wels, HKUD Kruševo iz Mostara, Folklorni ansambl Hrvatskog doma Linz, HKD Muška izvorna grupa Kupreški bećari, KUD Šokadija iz Budrovaca pored Đakova, HKUD Seljačka sloga iz Trebižata, KUD Uzdol, HKD Napredak podružnica Bugojno.

Uskopaljska publika uživala je u nošnjama, običajima, pjevanju i plesanju društava iz raznih krajeva u kojima žive Hrvati. Tako su, uz mnoštvo pjesme i plesa, završile još jedne Uskopaljske jeseni pod motom: ''Jedno jedino 'evo ti' više vrijedi nego deset 'neka ti Bog pomogne'. Dobročinstvo je jedino blago koje se povećava dijeljenjem. Zato je dobrota jedina investicija koja nikad ne gubi.''

U osam dana trajanja manifestacije, organizatori HKD Napredak, podružnica Uskoplje, pripremili su doista raznovrstan i bogat program i ove godine. Uskopljani i njihovi gosti mogli su i ove godine uživati u filmovima, predstavama, izložbama i koncertima. Glumci hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik-Njirić odigrali su kazališnu predstavu Rodijaci.

Mediteran film festival promovirao se s dokumentarnim filmovima Hercegovina i Moja kuća. Dr. don Tomislav Mlakić održao je tribinu na temu kršćansko–muslimanskog dijaloga: Poteškoće i perspektive. Srednja škola Uskoplje izvela je svoj program Super talent show, glazbena škola Harfa također je imala zapažen nastup, kao i uskopaljski osnovci sa svojim glazbeno-scenskim nastupom. Bilo je tu još mnoštvo zanimljivih događaja.

Predsjednik HKD Napredak, podružnice Uskoplje, dr. Tvrtko Krajina na kraju manifestacije naglasio je kako je iako pomalo umoran, izrazito zadovoljan i ponosan jer nije bilo ni gosta ni gledatelja koji kroz prošli tjedan, a osobito danas, nije mogao naći ponešto za sebe. Ističe i kako je ova manifestacija tek radom mnogih postala ono što je danas; kulturna vrijednost ne samo ovog kraja nego i cijele nam države te se nada kako će tako biti i iduće godine, kada će se održati jubilarne dvadesete Uskopaljske jeseni.

Kopirati
Drag cursor here to close