BiH suzdržana

Kosovo nije primljeno u UNESCO

Kultura / Flash | 09. 11. 2015. u 14:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova Hashim Thači sa žaljenjem je konstatirao da je Kosovu falilo tri glasa da postane članica UNESCO-a i pohvalio kampanju koja je vođena za prijem Kosova u tu organizaciju, prenijeli su kosovski mediji.

Thači je na svom Facebook profilu napisao: "Velika većina zemalja svijeta glasala je za Kosovo. Na žalost, falila su nam tri glasa za neophodnu većinu. Za ukupno 10 mjeseci koliko je trajala tajna i javna kampanja dali smo svoj maksimum i što je važno, i građani i prijatelji Kosova su mnogo učinili. Kosovo se na svome putu ne može zaustaviti mi ćemo se kandidirati za učlanjenje u druge organizacije uključujući i ponovo za ulazak u UNESCO".

Na današnjoj plenarnoj sjednici Generalne konferencije UNESCO-a, Kosovo nije primljeno u članstvo te organizacije pošto nije dobilo neophodnu dvotrećinsku većinu, navodi Tanjug.

Od 142 države koju su glasale, 92 su podržale članstvo Kosova, protiv prijedloga bilo je 50, a 29 države su bile suzdržane.

Za dvotrećinsku većinu bilo je neophodno 95 glasova.

Glasovanju je pristupilo 170 država. Za prijedlog Srbije glasalo 58, protiv 88 država i 22 su bile uzdržane, dok predstavnici 16 zemalja nisu bili prisutni u sali.

Suzdržani su, između ostalih, bili Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Grčka, Nigerija, Peru, Poljska, Rumunjska, Singapur, Trinidad i Tobago, Tunis i Zambija, prenosi Slobodna Bosna.

Nikolić čestitao pobjedu građanima i Vladi Srbije

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić čestitao je građanima pobjedu Srbije, nakon što na Generalnoj konferenciji UNESCO-a Kosovo nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu za prijem u članstvo te organizacije.

"Srbija ima mnogo prijatelja u svijetu koji prijateljstvo ne zasnivaju na obimu trgovinske razmjene i snazi oružja, već na ponašanju naroda i država. Ova pobjeda nije izvojevana novcem već poštovanjem koje svet gaji prema našoj državi i narodu.

Dokazali smo da kada svi radimo u interesu Srbije možemo ostvariti nemoguće. Ovo je nastavak borbe za Kosovo i Metohiju i znak dovoljno jasan svima da od južne srpske pokrajine nećemo nikada odustati", naveo je Nikolić u svom priopćenju za javnost.

U priopćenju se dodaje kako je ovo "pravedna i moralna pobjeda u skoro nemogućim uvjetima, kada često ono što je ispravno ne može računati na podršku većine", prenio je Tanjug.

Vučić: Srbija nije poražena, to više nije velika novost

Srbija nije poražena, a to više i nije velika novost, jer polako ali sigurno učimo da u najmanju ruku ne gubimo, izjavio je danas srbijanski premijer Aleksandar Vučić poslije odluke UNESCO-a da ne primi Kosovo u članstvo te organizacije.

"Kako jedna stara izreka kaže - bahatost je najveći neprijatelj pobjede. Ja ne želim likovati, niti se mi Srbi želimo praviti važni, ali hoćemo svima, u povodu odbijanja zahtjeva Kosova da uđe u Unesco, kazati: Srbija nije poražena i to više i nije velika novost, i Srbija polako ali sigurno uči u najmanju ruku da ne gubi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare, javio je Tanjug.

Vučić je dodao da su najbolji dokaz za to činjenica da je Srbija i "u slučaju rezolucije o Srebrenici, ekonomske agresije Hrvatske, kao i današnje sjednice Generalne konferencije UNESCO imala uspješan kraj".

Vučić je rekao da su srpski narod i zemlja završili s kompleksima i frustracijama, da se bore za, a ne protiv, te da štite svoje interese.

Naglasio je kako Beograd želi nastavak dijalog s Prištinom i dodao bi i ovo pitanje "da je bilo pameti" bilo rješavano u okviru dijaloga, a ne "pokušajima da se Srbija gazi ili unizi".

Kopirati
Drag cursor here to close