Izložba

Mostar: Kroz umjetnost progovorili o rodno zasnovanom nasilju

Kultura / Flash | 17. 04. 2017. u 18:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Umjetnost kao medij za prevenciju rodno zasnovanog nasilja'', naziv je izložbe koja je večeras u MC Pavarotti otvorena u Mostaru, a kroz koju se progovorilo o nasilju nad ženama.

Naime, Centar za psihološku podršku „Sensus“ uz podršku Fondacije CURE, a u sklopu projekta „Kako zaustaviti rodno zasnovano nasilje?“ koji je podržan od strane Američke ambasade u Sarajevu, organizira izložbu ''Umjetnost kao medij za prevenciju rodno zasnovanog nasilja''.

''Cilj izložbe je predstaviti mlade umjetnice koje svoje radove temelje na propitivanju rodne ravnopravnosti, položaja žene u BiH društvu, kao i borbi protiv patrijarhata. Radovi usmjereni na pojedince i pojedinke bh društva, propituju rodno zasnovano nasilje s posebnim fokusom na nasilje nad ženama i djevojkama kroz različite medije kao što su likovna djela, fotografije, video instalacije i slično.

Rodno zasnovano nasilje je bilo koji oblik nasilja koji se sprovodi nad osobom samo zbog pripadnosti određenom polu, upotrebom fizičke ili psihičke sile, uključujući silovanje, fizičko nasilje, seksualno uznemiravanje, incest i pedofiliju'', poručuli su ranije organizatori.

Nasilje nad ženama je ispoljavanje povijesnih nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji.

Kopirati
Drag cursor here to close