Obnova Starog mosta

Mostar ne zaboravlja prijatelje: I ove godine odaslane poruke mira iz grada na Neretvi

Nagrade Mostar Peace connection ove godine dodijeljene su aktualnom predsjedniku Svjetske banke, Ajay Bangi kao i posthumno, bivšem predsjedniku ove institucije Jamesu Wolfensonu.
Kultura / Flash | 23. 07. 2024. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Konferencije ''Mostar 2024: Dijalog za budućnost'', večeras je za visoke dužnosnike i učesnike priređen kulturni performans uz bacanje cvijeća sa Starog mosta za žrtve svih ratova, a potom i Mirovna večera u kompleksu Koski Mehmed-pašine džamije, čiji je domaćin bio predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Povelje mira, povodom dvadesetogodišnjice obnove Starog mosta u Mostaru dobili su UNESCO i Svjetska banka. Ove dvije organizacije su 1998. godine zajedno sa Gradom Mostarom potpisale Globalno partnerstvo za obnovu Starog mosta u Mostaru. Bilo je to po prvi put u povijesti da ove dvije institucije sarađuju na jednom projektu obnove graditeljskog nasljeđa.

Foto: Centar za mir / Mirovna večera u Mostaru

Povelju su primili zamjenik direktora UNESCO-a, Qu Xing i Antonella Basaani zamjenica predsjednika Svjetske banke za regije Europe i centralne Azije a priznanja im je uručio direktor Centra za mir i multietničku suradnju Safet Oručević.

Nagrade Mostar Peace connection ove godine dodijeljene su aktualnom predsjedniku Svjetske banke, Ajay Bangi kao i posthumno, bivšem predsjedniku ove institucije Jamesu Wolfensonu, koji je bio i neposredni akter potpisivanja Globalnog partnerstva za obnovu Starog mosta.

Regionalnu povelju mira, nagradu koja je utemeljena prije nekoliko godina a dodjeljuje se za doprinos pomirenju i suradnji u regiji Jugoistične Europe, ove godine dobio je bivši slovenački premijer Borut Pahor, kojem je nagradu uručio njegov nekadašnji kolega, bivši premijer BiH, Denis Zvizdić.

Foto: Centar za mir / Mirovna večera u Mostaru

Na kraju ceremonije dodjele priznanja, Centar za mir i multuetničku saradnju je izrazio zahvalnost i bivšem gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću dodijelivši mu posthumno nagradu Mimar mira.

Pokojni Bešlić je vodio aktivnosti na završetku procesa obnove Starog mosta te predovdio delegaciju Grada Mostara u Durbanu na ceremoniji uvrštenja na listu zaštićene baštine UNESCO-a. Nagradu su preuzele supruga i kćerka pokojnog gradonačelnika Mostara.

Foto: Centar za mir / Mirovna večera u Mostaru

''Najiskrenije hvala svim državama i međunarodnim organizacijama koje su učestvovale u obnovi Starog mosta. Posebno prijateljskoj Republici Turskoj koja je s prvim milionom dala veliki poticaj. Veliku pomoć pružili su i Svjetska banka, kao i Nizozemska, Italija, Francuska, Hrvatska, Razvojna banka Vijeća Europe, Fondacija Aga Kan, i brojni drugi. Hvala i UNESCO-u koji je 2005. uvrstio Stari most na listu svjetske kulturne baštine. Bosna i Hercegovina i Mostar ne zaboravljaju prijatelje. Duboku zahvalnost i poštovanje iskazujem hrabrim i ponosnim Mostarcima i Mostarkama koji su ostali vjerni ideji multietničke Bosne i Hercegovine i multietničkog Mostara. Posebno ističem aktivnosti Safeta Oručevića koji je svoj život posvetio projektu multietničkog Mostara i idejama mira i zajedništva. Bosna i Hercegovina je država koja je most izmešu istoka i zapada, odnosno između sjevera i juga, država različitih kultura, naroda i religija'', poručio je Bećirović u svom obraćanju.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina zemlja mostova, te da bez mostova nema ni države. I svi koji vole Bosnu i Hercegovinu grade i čuvaju mostove. Oni koji ne razumiju milenijsko biće naše zemlje napadaju i ruše mostove.

Foto: Centar za mir / Mirovna večera u Mostaru

''Uvijek je bilo onih koji su gradili, ali i onih koji su nažalost rušili. Milenijska istina je da su uvijek bile jače snage koje su gradile i čuvale mostove. Te snage simboliziraju prelaz svijeta zatvorenosti u svijet otvorenosti. U multietničkoj Bosni i Hercegovini različitosti su bogatstvo. Prije dvadeset godina obnovljen je Stari most. To nije bila obnova koja spaja jedan grad. To je više od simbolike povezivanja, naveo je dalje.

Foto: Centar za mir / Mirovna večera u Mostaru

Stari most je prepoznatljiv europski i svjetski simbol, sjajno arhitektonsko ostvarenje koje povezuje ljude, kulture i tradicije.

''Ponosan sam što smo okupljeni oko ideje dijaloga, zajedništva i budućnosti. Ništa na svijetu ne simbolizira zajedništvo kao mostovi. Oni se grade ne zbog jedne, već zbog dvije obale. Isti slučaj je sa dijalogom. I za dijalog su potrebne dvije strane. Šaljemo poruku mira i dijaloga regiji i svijetu. Naše poruke su univerzalne. Umjesto provalija gradimo mostove, umjesto monologa afirmišemo dijalog, umjesto prošlosti oslobodimo potencijale budućnosti. Gradimo i povezujmo ljude i obale. Mi smo država u kojoj je sve zajedničko, i sreća, i nesreća, i uspjeh, i neuspjeh... Potrudimo se da je više sreće, radosti i uspjeha svih nas zajedno. Kao što su naši preci gradili mostove, tako moramo i mi. Pred nama je dovršetak izgradnje dva najvažnija mosta – to su mostovi prema europskom i euroatlantskom savezu država'', rekao je između ostalog Bećirović.

Foto: Centar za mir / Mirovna večera u Mostaru

U ime Centra za mir direktor Safet Oručević je zahvalio gostima, prije svih predsjedatelju Bećiroviću i ministru Konakoviću koji je izrodio ideju za konferenciju u Mostaru.

''Kada sam izašao iz politike, gospodin Konaković je počeo političku karijeru. Prepoznao sam ga, njegovu viziju, a željeli smo i da ovo zajednički utemeljimo. Na ovom mjestu dočekali smo predsjednike Izetbegovića i Tuđmana koji su potpisali mir, ovdje je potpisana i prva donacija za obnovu Starog mosta, i ovdje su pokretani procesi u Mostaru. Nemamo alternativu, moramo gledati prema naprijed. Prepreke postoje, ali mi moramo smoći snage i iči naprijed. Hvala divnim ljudima iz Svjetske banke, UNESCO-a, Fondacije Aga Kan, oni su roditelji Mostara. Ovo je bio sprženi komad poput Hirošime. Oni su došli na moju molbu, prepoznali su ideju i došlo je do pomirenja. Ali imamo još mnogo posla. Moramo biti mudri i korak po korak graditi BiH'', kazao je u svom izlaganju Oručević.

Svečano je, također, obilježeno 30 godina partnerstva između Svjetske banke i Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close