Crna Gora

Mostarski teatar mladih prikazao realnu predstavu o Romima

Kultura / Flash | 09. 04. 2015. u 08:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Svjetski dan Roma, koji se obilježava 8. travnja, u hotelu Premijer Montenegro u Podgorici za pripadnike tamošnje policije održana je predstava Legislativnog teatra ''Ugovoreni brak jači od zakona''.

Predstava je nastala u suradnji Centra za Romske inicijative iz Nikšića i stručnog tima Centra za dramski odgoj i Mostarskog teatra mladih 1974. Joker, čija je uloga uključivanje u proces traganja za rješenjima prisutnih i u ovom slučaju iznalaženje najboljih rješenja za poboljšanje zakonske regulative i efikasnije primjenjivanje postojeće od svih subjekata sustava bio je Sead Đulić.

Za izvedenu predstavu svi prisutni, odmah nakon izvedbe, ustvrdili su da je realna slika stvarnosti, ali u kasnijoj analizi bilo je i vrlo oprečnih i polemičnih stavova jer nisu mogli prihvatiti da u praksi, pored profesionalnih policajaca postoje i oni koji imaju predrasude i u kontaktu s Romima pokazuju te predrasude.

Usprkos ovom neslaganju došlo se do mnoštva korisnih savjeta i rješenja i nitko nije ostao ravnodušan. Na kraju je izrečena konstatacija da s ovom praksom treba nastaviti, te da predstavu treba izvesti i proces uraditi i s tužiteljima na svim razinama.

Zbog lošeg vremena i snijega današnje izvedbe u romskim naseljima u općini Berane odložene su za 17. travanj. Istovremeno je dogovoreno da predstava 16. travnja bude izvedena u Skupštini Crne Gore za Odbor za trgovinu ljudima, pruiopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close