Uz javnu raspravu

Nerin Dizdar u subotu predstavlja knjigu ''Politike kulturnog rasizma''

Kultura / Flash | 14. 10. 2015. u 10:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Forum mladih Stolac, izdavačka kuća Dobra knjiga i Centar za strateške studije Međunarodnog foruma Bosna organiziraju javnu raspravu te predstavljanje knjige Nerina Dizdara pod nazivom "Politike kulturnog rasizma".

Kako je priopćeno iz Foruma Bosna, rasprava će biti održana u subotu 17. listopada s početkom u 18 sati u kući HIDR 1 (Stolac, Uzinovići).

''U knjizi "Politike kulturnog rasizma "Nerin Dizdar predstavlja rezultate istraživanja odnosa ideologijski konstruiranih kolektivizama i posljedičnih isključivanja drugog i drugačijeg, i to u različitim oblicima biološkog i kulturnog rasizma, orijentalizma i aparthejda. Istraživačka osnova tih razmatranja su različiti oblici političkih tumačenja i djelovanja unutar suvremene bosanske društvene drame.

Za ovu knjigu moguće je reći da predstavlja hrabro i poticajno otvaranje novih vidika bosanske političke i kulturne zbilje. Kao razborita kritička sinteza tiče se gotovo svih odgovornih za pitanja sadašnjosti i budućnosti ove zemlje i njenih ljudi'', stoji u priopćenju.

O ovoj knjizi fra Mile Babić piše da je "odlučna volja Nerina Dizdara da misli, govori i radi protiv svih unutrašnjih i vanjskih stanja koja su uzrokovana progonjenjima, ubijanjima i ponižavanjima, da pripada vjeri u veliku bosansku budućnost".

O knjizi će govoriti fra Mile Babić, Senadin Lavić, Rusmir Mahmutćehajić i Izedin Šikalo.

Kopirati
Drag cursor here to close