Regionalna nagrada

Objavljena imena dobitnika nagrade Srđan Aleksić

Nagrada se do sada, počevši od 2010., dodjeljivala samo za područje Bosne i Hercegovine, a od ove godine podignuta je na regionalnu razinu.
Kultura / Flash | 05. 12. 2022. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobitnici prve Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“ su novinarka beogradske agencije FoNet Tamara Skrozza u kategoriji „Za hrabrost“, kolumnist Viktor Ivančić u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i beogradski portal Krik u kategoriji “Za medije”, priopćio je u ponedjeljak žiri.

Regionalna razina

Novinarsku nagradu raspisali su Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Nagrada se do sada, počevši od 2010., dodjeljivala samo za područje Bosne i Hercegovine, a od ove godine podignuta je na regionalnu razinu. Nosi ime Srđana Aleksića, mladića kojeg su u siječnju 1993. u središtu Trebinja na smrt premlatila četvorica pripadnika vojske Republike Srpske. Pretukli su ga jer je pokušao spasiti svog sugrađanina i poznanika Alena Glavovića, kojeg su  vojnici napali samo zato što je bio Bošnjak.

Ime Srđana Aleksića u godinama iza rata, kada se regijom počela širiti priča o njegovom humanom činu u zlom vremenu ludila i mržnje, postalo je simbol ljudskosti i hrabrosti, istaknuli su organizatori novinarske nagrade.

Na ovogodišnji natječaj za dodjelu Regionalne nagrade “Srđan Aleksić” stigle su 83 nominacije za 52 novinara i 13 medija.

Ljudska dužnost

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Ana Lalić (Srbija), Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora), Berislav Jurič i Elvir Padalović (Bosna i Hercegovina).

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljuje se za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice, te za iskazanu novinarsku hrabrost.

“Onu ‘ljudsku dužnost’, koja je Srđana koštala života, Tamara Skrozza kroz svoje tekstove slijedi decenijski dosljedno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniteljima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja’, objasnio je žiri nagradu za novinarku iz Beograda.

“Ime Viktora Ivančića, baš kao i ono Srđana Aleksića, najbolji je putokaz mladim novinarima kakve profesionalne i etičke kvalitete trebaju prigrliti kada stupaju u novinarsku profesiju”, naveo je žiri.

Portal KRIK žiri je prepoznao je kao “jedan od rijetkih medija koji je na sebe preuzeo ogromnu civilizacijsku obvezu da bude nepristran, pravičan kroničar jednog od najturobnijih perioda za društvo u Srbiji”.

Svečana dodjela nagrada bit će organizirana na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. prosinca u Banja Luci, u sklopu manifestacije “Dani Srđana Aleksića”.

 

Kopirati
Drag cursor here to close