Krešimir Ledić

Osvrt na Koloniju: Nije jasan kriterij pozivanja umjetnika

Kultura / Flash | 11. 05. 2015. u 09:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije jasan kriterij u pozivanju sudionika na Likovnu koloniju “Krešimir Ledić“ posvećenu istoimenom mostarskom slikaru'', navodi Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine.

S obzirom na organizatora, navodi se u kritici ovogodišnje Kolonije, očekivalo bi se pozive poslati profesorima i asistentima likovnih akademija i drugih visokoškolskih ustanova, što se nije dogodilo ili se ti pozvani umjetnici nisu odazvali.

''Izuzetak predstavljaju nastavnici Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, jednoj od sastavnica istog Sveučilišta kojem pripada i FPMOZ. Međutim, ni mnogi od njih nisu sudionici ovogodišnje kolonije, iz nama nepoznatih razloga – ili nisu pozvani, ili se nisu odazvali pozivu. I jedan i drugi razlog nije prihvatljiv i ubuduće bi to trebalo popraviti. Također, na koloniji nije sudjelovao niti jedan nastavnik s akademija u Sarajevu, Banja Luci, Trebinju….., što bi se moglo objasniti općom situacijom u kulturnom i drugom životu u Bosni i Hercegovini, ali ni nastavnici sa Sveučilišta u Splitu, Zagrebu…'', navodi Udruženje povjesničara umjetnosti tvrdeći kako je to svakako jedan od problema koji bi se u budućem, nadamo se da će ga biti, radu FPMOZ Sveučilišta u Mostaru i budućem postojanju Likovne kolonije “Krešimir Ledić” trebalo promijeniti.

''Budući da nam nisu poznati kriteriji odabira sudionika, način i razlozi njihova pozivanja, možda bi već iduće godine bilo dobro formirati neku vrstu Umjetničkog vijeća u suradnji s ostalim sastavnicama Sveučilišta (ALU Široki Brijeg, Filozofski fakultet – studij povijesti umjetnosti), kojima je likovna umjetnost struka, te zajedno s izvrsnom organizacijom FPMOZ-a unaprijediti rad kolonije definiranjem kriterija pozivanja i odabira sudionika'', predlažu iz ovog udruženja.

Ističu kako ne misle da nije zadovoljavajuća kvaliteta ostvarenja nastalih tijekom rada kolonije održane ove godine od 5. do 10. svibnja u kampusu Sveučilišta u Rodoču.

''Mora se priznati kako su pojedini sudionici ovogodišnje Likovne kolonije “Krešimir Ledić” vrlo ozbiljno shvatili svoje sudjelovanje ostvarivši u pravilu po dva rada. Radna izložba otkrila je posjetiteljima izrazito šarenoliki izraz i kvalitetom neujednačeni opus. Umjetnici su uglavnom stvarali u svom prepoznatljivom likovnom maniru što može indicirati njihovu opuštenost i predanost pozitivnoj atmosferi i kombinaciji ugodnog i korisnog što nosi s sobom svaka uspjela likovna kolonija. Jednako se može ustvrditi i za odnos prema okvirno zadanim temama ovogodišnje kolonije (Fra Didak Buntić i Zemlja Hercegovina) kojih se sudionici nisu strogo držali nego su ih uzimali za motive samo ako su njima bili potaknuti. Stoga je upravo različitost u motivima i pristupima rezultirala dinamikom izloženog opusa u kojoj se, također, odražava atmosfera koja je obilježila rad na koloniji'', navodi se iz Udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close