Tri sadržaja

Otkrijte šta Vas na ''Mostarskom ljetu'' očekuje ovog tjedna

Ovog tjedna u okviru međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2024'' publiku očekuju tri sadržaja.
Kultura / Flash | 15. 07. 2024. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovog tjedna u okviru međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2024'' publiku očekuju tri sadržaja.

U Muzeju Hercegovine Mostar u utorak 16. srpnja bit će upriličena izložba radova iz fundusa Bošnjačkog instituta Sarajevo i promocija likovne monografije Salima Obralića sa početkom u 20 sati.

Monografija o Salima Obraliću, autora prof. dr. Ibrahima Krzovića i prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić u izdanju Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića iz Sarajeva, je obimna i cjelovita studija o slikaru Salimu Obraliću (1945-2018) u kojoj su autori sistematično i detaljno predstavili stvaralaštvo jednog od najosebujnijih i najupečatljivijih bosanskohercegovačkih grafičara. Salim Obralić je jedan od najistaknutijih suvremenih bh. slikara koji je utisnuo pečat svog autentičnog izraza u bosanskohercegovačku likovnost kraja 20. i početka 21. stoljeća. Boje i teksture motiva utemeljenih u tradiciji i duhu bosanskohercegovačkog bića prisutni su u Obralićevim slobodarskim istraživanjima kroz nadrealistične, metafizičke, hiperrealistične i apstraktne slikarske izraze.

Večer posvećena Dževadu Karahasanu i Nedžadu Ibrišimoviću bit će održana u četvrtak 18. srpnja u Institutu Yunus Emre Mostar sa početkom u 20 sati, a predavači će biti doc. dr. Dženan Kos i prof. dr. Dijana Hadžizukić.

Izložba karikatura ''Stari most'' autora Ismeta Ite Korjenića, a povodom 20 godina obnove Starog mosta, bit će upriličena u petak, 19. srpnja, u Centru za kulturu Mostar, sa početkom u 20 sati.

Mostarac Ismet Korjenić rano se počeo baviti karikaturom, a 1965. godine prvu karikaturu objavio je u sarajevskom Oslobođenju. Do početka rata, u gotovo svim novinama na području bivše Jugoslavije objavio je više od 10.000 karikatura kojima je prenosio specifičan mostarski humor. Imao je više od 20 samostalnih i 40-tak kolektivnih izložbi širom svijeta a izlagao je od Japana preko Kanade sve do Moskve, Londona, Beča ...

Organizatori manifestacije ''Mostarsko ljeto'' su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. 

Kopirati
Drag cursor here to close