Brojni sadržaji

''Mostarsko ljeto'' svojim posjetiteljima upriličilo divnu noć

Prva promocija zbirke poezije ''Tespih'' autora Harisa Plojovića u Bosni i Hercegovini, upravo u Mostaru na ''Mostarskom ljetu'', upriličena je sinoć u Narodnoj biblioteci Mostar.
Kultura / Flash | 11. 07. 2024. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posjetitelji međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2024'' u srijedu večer su imali priliku uživati u dva sadržaja. Naime, u Narodnoj biblioteci Mostar upriličena je promocija zbirke poezije ''Tespih'' autora Harisa Plojovića, a zatim je u Pozorištu lutaka u Mostaru izvedena predstava "Bilo jednom jedno jaje" autora Saše Eržena, u režiji Silvana Omerzu.

Nagrađena knjiga

Prva promocija zbirke poezije ''Tespih'' autora Harisa Plojovića u Bosni i Hercegovini, upravo u Mostaru na ''Mostarskom ljetu'', upriličena je sinoć u Narodnoj biblioteci Mostar. Riječ je o knjizi koja je dobila nagradu ''25. novembar'' u Sarajevu prošle godine.

''Ovo je zbirka socijalno stvarnosne poezije, u nekim dijelovima misaono refleksivne poezije. Prvi put sam u Mostaru, drago mi je da je ovim povodom i ovom prilikom. Velika mi je čast biti večeras ovdje i sudjelovati na 'Mostarskom ljetu'. Veliku zahvalnost dugujem, naravno, direktoru Narodne biblioteke Mostar gdinu Omeru Mičijeviću'', istaknuo je autor knjige Haris Plojović.

Osim autora o knjizi je govorio i promotor, književni kritičar, Amar Ličina, dok je moderator bila Anisa Mujić.

''Drago mi je da imamo priliku da promoviramo Harisa Plojovića, novopazarskog književnika i liječnika.Također, drago mi je da se ova knjiga nakon priznanja koje je dobila u BiH dodatno promovira i da ima svoj život. Izuzetno me raduje da su grad Mostar, Narodna biblioteka Mostar i manifestacija 'Mostarsko ljeto' prepoznali to i vjerujem da će se publici svidjeti 'Tespih', odnosno, sva moguća njegova značenja. Nadam se da će mostarska publika imati priliku da dugo i predano čita Harisa Plojovića'', naglasio je Ličina.

''Bilo jednom jedno jaje''

U Pozorištu lutaka u Mostaru izvedena je predstava ''Bilo jednom jedno jaje'' autora Saše Eržena, u režiji Silvana Omerzu, koja oživljava životinjske likove Lisice, Vuka, Zeca i Medvjeda. U predstavi životinje imaju ljudske karakteristike koje im se pripisuju u basnama. U predstavi igraju: Lejla Pajić, Ena Husić, Ali Kamer Aksoy i Tarik Bajramović.

Foto: Mostarsko ljeto / Predstava o jajetu

''Predstava je nastala prošle godine i do sada je izvedena više od 60 puta. Mi nakon nekog vremena pomislimo da su sva djeca pogledala predstavu, međutim iznova i iznova nova djeca dolaze a neki se i vraćaju predstavi što je jako lijepo i očigledno im se dopada. Predstava je jako poučna, po meni govori o važnosti znatiželje te mislim da djeca uvijek odu zadovoljna sa ove predstave'', istaknuo je glumac Pozorišta lutaka u Mostaru, Tarik Bajramović.

Naredni sadržaj u okviru ''Mostarskog ljeta'' zakazan je za petak, 12.07., kada će u organizaciji Narodne biblioteke Mostar u Institutu Yunus Emre Mostar biti održana promocija romana ''Jedinstveni matični broj'' autorice Lidije Dimkovske, s početkom u 19:30 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close