Jeste li čuli za nju?

Što je Pomodoro tehnika i kako vam može pomoći?

Pomodoro tehnika je alat za upravljanje s vremenom, koji uključuje dijeljenje radnih zadataka u intervale od 25 minuta, poznate kao pomodoros, sa zakazanim pauzama između svakog intervala.
Kultura / Flash | 10. 07. 2024. u 10:47 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad nešto obavite na vrijeme i označite to s popisa obaveza može vam pružiti iznimno zadovoljstvo, prenosi VeryWell Mind.  Međutim, ponekad može biti teško obaviti neke zadatke ako imate problema s raspoređivanjem svog vremena ili se osjećate preopterećeni količinom posla koji morate obaviti.

U tom slučaju može biti korisno koristiti tehniku raspoređivanja vremena koja će vam pomoći da započnete i učinkovitije koristite svoje vrijeme.

Ovaj članak objašnjava kako je tehnika Pomodoro razvijena, kako je možete prakticirati te prednosti i nedostatke koje nudi.

Kako vježbati Pomodoro tehniku?

  • Odaberite svoj zadatak.
  • Postavite tajmer na 25 minuta.
  • Radite na zadatku dok se mjerač vremena ne isključi.
  • Odmorite se 5 minuta.
  • Ponovite ovaj format.
  • Uzmite dužu pauzu od 15 do 30 minuta svaka četiri pomodoro intervala.

Ovo su neki savjeti koji vam mogu pomoći u korištenju Pomodoro tehnike:

Koristite mjerač vremena: Korištenje mjerača vremena može vam pomoći da ostanete na pravom putu i da ne prekoračite svoje intervale. Možete koristiti staromodni kuhinjski mjerač vremena za postavljanje alarma za svaki pomodoro interval i pauzu.

Ili, ako želite, možete koristiti aplikaciju za mjerenje vremena na svom telefonu. Ako radite na računalu, neki preglednici također imaju pomodoro timer proširenja.

Planirajte svoje zadatke: Može biti korisno isplanirati svoje zadatke za taj dan i procijeniti koliko vam je pomodoro intervala potrebno za svaki zadatak. Podijelite složene zadatke na svojim popisima obaveza na manje dijelove tako da ih možete jednostavno podijeliti u pomodoro intervale.

Iskoristite svoje pauze na najbolji mogući način: Iskoristite pauze za gutljaj vode, grickanje grickalica, protezanje udova, kratku meditaciju ili kratku šetnju. Ove vam aktivnosti mogu pomoći da se osjećate osvježeno kako biste se nakon pauze ponovno mogli vratiti na posao.

Prilagodite intervale: Ako ste isprobali Pomodoro tehniku i smatrate da vam 25-minutni pomodoro intervali ili 5-minutne pauze ne odgovaraju, možete prilagoditi vrijeme kako vam više odgovara. Ideja je odrediti dijelove vremena da se usredotočite na posao i napravite pauze kako biste opustili svoj um i osvježili se.

Kako je razvijena Pomodoro tehnika?

Vjerojatno se pitate kako je ova tehnika razvijena i zašto se vremenski intervali mjere u jedinicama rajčice. Tehniku Pomodoro razvio je 1987. Francesco Cirillo, koji na svojoj web stranici objašnjava kako je nastala.

Kao student koji je pripremao ispite, Cirillo se našao u situaciji da se ne može usredotočiti na svoje knjige. Upotrijebio je kuhinjski mjerač vremena u obliku rajčice (poznat kao "pomodoro" na talijanskom) kako bi si postavio mjerač vremena na 2 minute i izazvao se da ostane usredotočen samo dvije minute.

Kad je uspjelo, postavio je mjerač vremena na dulji interval i otkrio da mu je to pomoglo da ostane usredotočen na svoj zadatak.

Eksperimentirao je s različitim razdobljima intervala i otkrio da je idealno 25 minuta rada nakon kojih slijedi 5 minuta pauze. Intervali od 10 minuta bili su prekratki da bi se nešto obavilo, a intervali od sat vremena bez pauze bili su predugi.

U razvoju tehnike, Cirillova motivacija bila je učinkovito iskoristiti vrijeme i pretvoriti ga u saveznika, umjesto da o njemu razmišlja kao o opakom predatoru kojeg se treba bojati i kojeg se treba izbjegavati.

Prednosti Pomodoro tehnike

Potiče usredotočen rad: Određivanje razdoblja samo za posao može vam pomoći da ostanete usredotočeni na svoj zadatak i spriječiti da vas ometaju druge stvari, kao što je provjeravanje društvenih mreža, pražnjenje perilice posuđa ili prebacivanje na drugi zadatak.

Pomaže vam da počnete: Ponekad, ako imate puno posla, to vam može djelovati neodoljivo i možda ne znate odakle početi. Pomodoro tehnika pomaže vam da se organizirate razlažući zadatke na manje dijelove kojima se lakše možete baviti, a koje možete rješavati jedan po jedan.

Poboljšava učinkovitost: Ako ste skloni odugovlačiti ili vas je lako omesti, Pomodoro tehnika vam može pomoći da bolje koristite svoje vrijeme tako što vas čini odgovornim. Može vam pomoći da svoje vrijeme iskoristite učinkovitije i ostvarite svoje ciljeve.

Smanjuje stres i tjeskobu: Ako vam se bliži rok, vrijeme vam se ponekad može činiti neprijateljem i uzrokovati stres i tjeskobu. Ako imate neki okvir za korištenje svog vremena, to može vam pomoći da se osjećate bolje i da smanjite stres i tjeskobu.

Nedostaci Pomodoro tehnike

  • Fiksni intervali i pauze ponekad mogu djelovati previše kruto i regulirano.
  • Može biti stresno ako zadatak traje dulje od propisanog intervala.
  • Ako vaš zadatak završi prije pauze, možda ćete se pitati što učiniti.

Okvir ne uzima u obzir prekide izvan vaše kontrole. Na primjer, možda postoje drugi zadaci ili kolege koji zahtijevaju vašu pažnju na poslu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close