U Zemaljskom muzeju BiH

Delmati u Sarajevu

Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, kazao je da "delmatska prošlost jako slabo istražena, budući da se lokalitet koji se važe za Delmate nalaze na nedostupnijim mjestima tako da je izostao od stručne javnosti“.
Kultura / Flash | 15. 08. 2024. u 09:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zemaljskom muzeju BiH u srijedu je otvorena izložba "Delmati: snaga zajedništva". Izložba uključuje brojne arheološke predmete, multimedijalne prezentacije poput idealnih rekonstrukcija i virtualne stvarnosti, kao i edukativne sadržaje, koji će posjetiteljima pružiti uvid u život i običaje Delmata, njihovu umjetnost, religiju i svakodnevicu.

Delmatska prošlost slabo istraženja

Prostor koji se danas naziva Dalmacijom svoj naziv duguje plemenu Delmata koje je, iako ne toliko brojno i snažno, dugi niz godina zadavalo glavobolju moćnom Rimskom carstvu. Iako su stari Delmati bili razjedinjeni u više plemena koja se često nisu slagala, zajednički neprijatelj potaknuo ih je na ujedinjenje usprkos razlikama i borbu po kojoj su danas poznati na svjetskoj povijesnoj sceni.

Foto: Fena / Delmati: snaga zajedništva u Zemaljskom muzeju BiH

Izložba "Delmati: snaga zajedništva" prati stvarni povijesni put od Delminija, njihova glavnog središta, današnjeg prostora Tomislavgrada, u kojem je u srpnju otvorena prva izložba, do Salone na obali Jadranskog mora (današnji Solin).

Koordinator istoimenog projekta za BiH i izložbe Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, kazao je da "delmatska prošlost jako slabo istražena, budući da se lokalitet koji se važe za Delmate nalaze na nedostupnijim mjestima tako da je izostao od stručne javnosti“.

Foto: Fena / Delmati: snaga zajedništva u Zemaljskom muzeju BiH

Naveo je da su se u ovaj značajan projekt udružile brojne institucije iz kulture Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te najavio da će se neće stati samo na ovoj izložbi.

Pisanje monografije

Pročitajte još

''Iduća faza projekta je pisanje monografije o Delmatima. Od ovog materijala na izložbi napravit ćemo katalog i sve što znamo o Deamatima složiti u jednu monografiju. Najdugoročniji i najznačajniji dio ovog projekta je istraživanje delmatskog prostora i naše kulturne baštine. Svjedoci smo nažalost da se arheološki prostori BiH uništavaju, pljačkaju se naši antički i rimski lokaliteti i jako se puno tog materijala prodaje na crno, tako da je jedna od ideja ovog projekta raditi na svijesti o važnosti kulturne baštine, važnosti da se istražuje naša prošlost, te da se sve to valorizira u turističke svrhe'', kazao je Dilber.

Foto: Fena / Delmati: snaga zajedništva u Zemaljskom muzeju BiH
Najavio je da će nakon Sarajeva, izložba biti postavljena u Livnu, a zatim u Hrvatskoj i drugim zemljama.

Organizatori izložbe ostvarili su suradnju sa Sarajevo Film Festivalom i pratećim mu Festivalom u Centru gdje će u razdoblju od 16. do 23. kolovoza u Radićevoj ulici biti predstavljen promotivni dio izložbe "Delmati: snaga zajedništva“ s prezentacijom u obliku izložbe ilustracija i tradicijskog nakita s radionicama za djecu i odrasle. Također, na Festivalu u Centru u subotu, 17. kolovoza u 19.30 sati bit će izveden performans.
Foto: Fena / Delmati: snaga zajedništva u Zemaljskom muzeju BiH
Kopirati
Drag cursor here to close