kulturna baština

Otvorene prve ’Ravanjske kulturne ljetne večeri’

Kultura / Flash | 25. 06. 2016. u 11:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavom ‘'Otirač'’, mostarskog glumca Iva Krešića, u u mjestu Ravno u Popovom polju, u petak 24. lipnja, započele su prve ’'Ravanjske kulturne ljetne večeri'’.

U organizaciji Kulturne udruge za očuvanje baštine "Stijena – Ravno", tijekom sva tri dana, koliko će trajati ova manifestacija, održat će se niz kulturnih događanja i radionica. U suradnji s dubrovačkim likovnim umjetnicima, bit će održana radionica izrade pripravaka od ljekovitog bilja u suradnji s udrugom "Deša" iz Dubrovnika, čije članice će voditi i radionice starog zanata tkanja na tkalačkom stanu, a posebno je izdvojena i prezentacija o svili i njenoj primjeni u izradi tradicijskih nošnji.

‘’Svilarstvo u Ravnom je bilo tradicija, naše narodne nošnje su bile od svile, pa su čak i ribarske mreže proizvedene od svile. Radionica traje cijeli dan, a veliku zainteresiranost, kako starijih tako i mlađih, privukao je minijaturni tkalački stan koji je danas predstavljen’’, rekao je za Bljesak.info Nino Stojan jedan od promicatelja kulturne baštine u ovom kraju.

Drugi dan ove manifestacije uz zanimljive radionice, obilježilo je i predavanje o toponimima ravanjske općine, dr.sc.Domagoja Vidovića te izložba likovnih radova i vezova. Nastupit će i HKUD Hutovo s programom folklora, a u idiličnom novouređenom ambijentu, tzv Gišinom guvnu, Jasna Held će pričati bajke za djecu, a i za one koji se, bar povremeno, još takvima znaju osjećati.



Poseban program organiziran je u subotu večer, kada će, povodom otvorenja novouređenog hotela "Stanica Ravno", uz prezentaciju ponude ravanjskih ugostitelja, svoj koncert održati dubrovačka klapa Subrenum.

‘’Osigurano je, jasno, i gledanje utakmice hrvatske nogometne reprezentacije protiv Portugala. Udruga "Stijena – Ravno" poziva sve zainteresirane da provedu vikend ili bar jedan dan u Ravnom i pružajući podršku u, evo, prvoj organizaciji ovakve manifestacije, za koju je namjera ustaliti je na godišnjoj osnovi, osjete duh bogate baštine ovog kraja, materijalne i nematerijalne’’, poručili su iz ove Udruge.

'’Ravanjske kulturne ljetne večeri'’ trajat će do nedjelje 27. lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close