Vjerska dužnost

Poziv ratnicima: Uništiti piramide i Sfingu

Kultura / Flash | 10. 03. 2015. u 10:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muslimanski propovjednik iz Kuvajta pozvao je na uništenje najvećih simbola Egipta, piramida i Sfinge, navodeći da je vrijeme da se uništi faraonska baština.

Ibrahim Al Kandari je poziv uputio pripadnicima Islamske države, koji već nekoliko tjedana bezumno uništavaju kulturno blago u Iraku.

"Iako antički monumenti nisu religijska, već kulturna i povijesna mjesta, ona moraju biti uništena. Muslimani ih moraju uništiti. Tako će se staviti točka na slike obožavanja faraona", naveo je Al Kandari za dnevnik Al-Vatan, prenio je B92.

Prethodno je i suvereni lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, u jednom od svojih rijetkih obraćanja, rekao da je uništavanje povijesnih spomenika "vjerska dužnost", riječima da u njihovom viđenju islama nikakvi materijalni objekti ne mogu biti predmet obožavanja.

Radikalni islamisti, iz redova pokreta Salafi, su 2012. proglasili fetvu i zahtijevali da se Egipat riješi piramida i Sfinge, uz zahtjev da se egipatsko Ministarstvo turizma ukine, usporedivši turizam s prostitucijom i razvratom.

Kopirati
Drag cursor here to close