Travnik

Simbolično obilježavanje 40. godišnjice smrti Ive Andrića

Kultura / Flash | 10. 03. 2015. u 08:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavičajni muzej Travnik obilježit će 13. ožujka na simboličan 40. obljetnicu smrti književnog nobelovca Ive Andrića.

U suradnji sa Društvom filatelista i kolekcionara Travnik, Muzej će objaviti prigodnu filatelističku kovertu i poštanski žig.

Uz datum obljetnice i crtež lika Ive Andrića, na koverti je ispisana Andrićeva misao o smrtnosti koju izgovara njegov književni lik, travnički kajmakam u romanu "Travnička kronika".

Sve poštanske pošiljke koje 13. ožujka budu upućene iz pošte u Travniku, imat će otisnut poseban poštanski žig s motivom ove obljetnice.

Ivo Adrić je pjesnik, književnik, diplomata, a dobitnik je i Nobelove nagrade. ''Na Drini ćuprija'', ''Travnička hronika'', ''Prokleta Avlija'', ''Gospođica'', samo su neka od djela koja su ''izašla iz pera'' ovog nobelovca.

Za svoja djela dobio je mnoga priznanja, osim Nobelove nagrade 1961., dobio je počasne doktorate na sveučilištima u Sarajevu, Beogradu i Krakovu, odlikovanja poput zapovjedničkog križa Obnovljene Poljske i Velikog časnika Legije časti.

Također, dobio je Zlatnu plaketu grada Kruševca 1971., te Zlatnu plaketu grada Mostara 1973. Mostarci su ovom književniku, također, odali počast smjestivši njegov kip u Park nobelovaca koji je otvoren prije nekoliko godina.

Kopirati
Drag cursor here to close