Mostarsko ljeto

U mostarskom Centru za kulturu predstavljena izložba plakata

Izložba daje na uvid umjetnički, grafički, društveni, socijalni i povijesni prikaz djelovanja institucija na području Hercegovine sredinom prošlog stoljeća.
Kultura / Flash | 07. 08. 2024. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru međunarodne kulturno-turističke manifestacije "Mostarsko ljeto" održana je izložba plakata pod nazivom "Kulturna baština institucija Hercegovine u dokumentima Arhiva HNŽ (1955-1965)".

Foto: PR / Izložba plakata 

Izložba daje na uvid umjetnički, grafički, društveni, socijalni i povijesni prikaz djelovanja institucija na području Hercegovine sredinom prošlog stoljeća. U tom kontekstu izložbom se pokazuje nastojanje Arhiva da iz svoje bogate Zbirke originalnih plakata široj javnosti prezentira društveni angažman institucija kulture. Pored toga, izložba predstavlja i zanimljiv prikaz i podsjetnik na proteklo vrijeme. Uposlenici Arhiva HNŽ ističu kako je ova izložba jedna vrsta zahvale i poštovanja svemu onome što su institucije kulture radile u tom vremenu.

Foto: PR / Izložba plakata 

Amir Kadribegović, direktor Arhiva HNŽ ističe da izložba za Arhiv ima poseban značaj zbog toga što se Arhiv nakon dugo vremena predstavlja samostalnom produkcijom u javnom prostoru i u formatu arhivske izložbe.

"Ova izložba je jedan od devet događaja kojima Arhiv HNŽ obilježava značajan jubilej, odnosno, 70 godina rada i postojanja. Taj fundus od devet događaja koje Arhiv realizira je najveći tj. rekordni broj događaja koje je Arhiv organizirao u jednoj godini. Iznimno smo sretni i ponosni što u ovoj godini radimo one stvari koje su iznad naših kadrovskih kapaciteta. Izložbu smo radili studiozno, a najveći izazov nam je bio da iz velike zbirke o radu kulturnih institucija Hercegovine izdvojimo ono što smatramo najboljim", dodaje Kadribegović.

Foto: PR / Izložba plakata 

Povjesničar umjetnosti Marko Vračević jedan je od mladih ljudi koji su radili na izložbi: "Izložba predstavlja kulturno-umjetnički život Mostara i šireg dijela Hercegovine u periodu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Riječ je o tome da smo mi željeli predstaviti radove koji nam pokazuju kako su se i na koji način održavale različite manifestacije u Mostaru: koncerti, operne arije, gradski orkestri, predstave, izložbe. Ono što je naročito važno spomenuti jeste i to da je ovo izložba koja pokazuje ono što se u Mostaru događalo ranije, te da su kulturne institucije samo nastavile održavati takve događaje. Nadamo se da će šire narodne mase prepoznati važnost ove izložbe".

Foto: PR / Izložba plakata 

Naredni sadržaj u okviru manifestacije Mostarsko ljeto je promocija zbirke poezije "Postajući sve što jesam" autorice Sanele Kuko. Promocija će se održati 7.8.2024.godine u Narodnoj biblioteci Mostar (Odjeljenje Luka) s početkom u 19:30 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close