2 sadržaja

FOTO | Nezaboravna noć u okviru ''Mostarskog ljeta''

Nakon književne večeri, na punom platou trga Musala održana je Večer folklora i modernog plesa ''Zaigrajmo kroz vrijeme''.
Kultura / Flash | 06. 08. 2024. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak su u okviru međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2024'' održana dva sadržaja: književna večer i večer folklora i modernog plesa.

U Narodnoj biblioteci Mostar upriličena je književna večer s Edinom Urjanom Kukavicom. Razgovor je vodio književnik Irfan Gazdić.

Foto: PR / Mostarsko ljeto 2024.

''Prije svega, velika mi je čast sudjelovati u jednoj od večeri u sklopu manifestacije 'Mostarsko ljeto', potom mi je ogromno zadovoljstvo biti u Mostaru. Nevoljko govorim o samom sebi, ali večeras je književna večer posvećena mome književnom opusu, onome što sam napisao u proteklih petnaestak godina. Tu ne govorimo samo o lijepoj literaturi, nego i sociološko-politološkim raspravama, kolumnističkom i esejističkom radu, prevoditeljskom radu te radu u domenu autentičnih, originalnih, autohtonih ispisa iz domena duhovnog življenja i filozofije islama'', kazao je Kukavica.

Nakon književne večeri, na punom platou trga Musala održana je Večer folklora i modernog plesa ''Zaigrajmo kroz vrijeme''.

Foto: PR / Mostarsko ljeto 2024.

Na samom početku koncerta prisutnima se obratio predsjedavajući Skupštine HNŽ Džafer Alić.

''Manifestacija 'Mostarsko ljeto' svake godine daje jednu posebnu čar i dimenziju Mostaru, kako kulturnu, tako i turističku. Svakako da je naš zadatak i uloga da jačamo ovakve programe i mostarsku ponudu, odnosno, da jačamo život u Mostaru te ćemo na tom putu, zaista, tražiti bolja i adekvatna rješenja i pomagati ovakve programe. Čestitam organizatorima na realizaciji manifestacije koja se uskoro završava, a koja daje pečat kulturnom životu vraćajući Mostaru tradiciju koju zaslužuje'', istaknuo je Alić.

Foto: PR / Mostarsko ljeto 2024.

Publika je imala priliku vidjeti širok spektar plesnih stilova, od tradicionalnih folklornih plesova koji prikazuju kulturnu baštinu do suvremenih plesnih koreografija koje odražavaju aktualne plesne trendove, a na koncertu su se predstavili Plesni studio Mo Stars, kulturno umjetnička društva sa područja grada Mostara: KUD Blagaj, KUD Podveležje i KUD Bijelo Polje te gosti iz inostranstva: Narodno plesno društvo Bursa iz Turske, Grupa Boroka iz Rumunije i KUD Goce Markoski iz Makedonije.

''Gotovo dva sata glazbe i plesa, zaista jedno lijepo druženje i divna atmosfera. Publika je uživala i raduje nas da je plato bio više nego pun. Kombinacija modernog plesa i folklora pokazala je tu uvezanost i zajedništvo kroz upoznavanje djece i omladine. Svrha koncerta je upoznavanje drugog i drugačijeg i to smo uspjeli'', naglasila je Nataša Jekić, voditeljica i koreograf Plesnog studija ''Mo Stars''.

Publiku u utorak, 6.8. u okviru ''Mostarskog ljeta'' očekuje izložba plakata “Kulturna baština institucija Hercegovine u dokumentima Arhiva HNK/Ž (1955-1965)” koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close