ostavština

Urna Nikole Tesle ostaje u beogradskom muzeju

Kultura / Flash | 14. 06. 2015. u 11:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije se zalaže da se Zbirka memorijalnih predmeta u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu i dalje čuva u tom muzeju i da urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle ostane u njezinom sastavu, priopćeno je iz tog ministarstva. Ministarstvo smatra da se i nadalje treba poštovati volja najbližih srodnika velikog znanstvenika i izumitelja.

"Već više od pola stoljeća urna se čuva i štiti u muzeju u skladu s najvišim profesionalnim i etičkim standardima i izložena je na način koji osigurava dostupnost javnosti, a istodobno mogućnost da svaki posjetitelj osobno, i u miru, oda dužno poštovanje velikom znanstveniku i izumitelju", ističe se u priopćenju i navodi da je na taj način počast Nikoli Tesli iskazalo više od milijun posjetitelja iz zemlje i svijeta, svih vjera i nacija.

Jedna od najznačajnijih komponenti Muzeja Nikole Tesle je, pored arhive, knjižnice i drugih dragocjenih zbirki, i memorijalni dio u kojem se nalazi i čuva urna sa ostacima Nikole Tesle, podsjeća se u priopćenju i dodaje da je taj memorijalni prostor posebno projektiran za tu namjenu i da su ga osmislili vrhunski stvaratelji - Nebojša Mitrić, Milan Pališaški i Mario Maskareli.

"Urna uživa status kulturnog dobra, kao dio Zbirke memorijalnih predmeta koji se čuvaju u muzeju. Osim urne, u ovoj zbirci je i posmrtna maska Nikole Tesle (pet gipsanih odljevaka) kao i posmrtni otisak Tesline desne ruke. Ova zbirka predstavlja jedinstven memorijal Nikoli Tesli ", navelo je ministarstvo.

Muzej Nikole Tesle je, kako je naglašeno, jedinstvena ustanova zaštite kulturnog nasljeđa u Srbiji, kao jedini muzej u svijetu koji čuva originalnu, osobnu ostavštinu Nikole Tesle. Zbog univerzalne vrijednosti za čovječanstvo, Arhiv Nikole Tesle koji se čuva u ovom muzeju, 2005. godine je uvršten u Svjetski registar "Pamćenje svijeta" koji vodi UNESCO. Ministarstvo podsjeća da nema niti jedan rekord niti svjedočanstvo o tome da se Nikola Tesla izjasnio kako i gdje želi počiva i da su o njegovoj sahrani i zaostavštini odlučivali njegovi najbliži srodnici.

Urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle donesena je u Beograd 1957. godine na temelju želje članka Tesline šire obitelji, dr Milice Trbojević, kao pravnog nasljednika Tesline ostavštine, koja je to pravo stekla nakon smrti Save Kosanovića, sina Tesline najmlađe sestre Marice Kosanović.

Želju nasljednika Nikole Tesle potvrđuje i William Terba, praunuk Tesline sestre Angeline Trbojević, trenutno najbliži živi rođak Nikole Tesle.

Kopirati
Drag cursor here to close