Krađa

Vatikanu ponuđeno da otkupi ukradene dokumente Michelangela

Kultura / Flash | 09. 03. 2015. u 07:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatikan je u nedjelju objavio kako su dobili zahtjev za otkup dva rijetka dokumenta, koja je napisao renesansni majstor Michelangelo, a koji su ukradeni iz vatikanskih arhiva prije gotovo 20 godina.

O krađi dokumenata, uključujući i pismo s potpisom umjetnika koji je oslikao Sikstinsku kapelu, osmislio dio bazilike svetog Petra i isklesao skulpture Davida ili Pijete, nije se znalo do danas, piše Reuters.

Poslije teksta u lokalnom listu, glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi rekao je kako je kardinala zaduženog za baziliku nedavno kontaktirala osoba koja je ponudila da im vrati dokumenta po "određenoj cijeni".

List Il Messaggero navodi kako je osoba zapravo nekadašnji zaposleni u Vatikanu i da je tražio 100.000 eura.

Lombardi je rekao kako je kardinal "prirodno odbio, jer je riječ o ukradenim dokumentima".

Glasnogovornik je, prenosi Tanjug, rekao i kako je redovnica koja je radila u vatikanskoj arhivi 1997. obavijestila dužnosnike da su dokumenti nestali. On nije rekao zbog čega Vatikan nije ranije otkrio kako je došlo do krađe.

I dok list piše o samo jednom pismu koje je potpisao Michelangelo (1475-1564), glasogovornik je rekao kako su nestala dva dokumenta.

Dodao je kako vatikanska policija sada radi na slučaju zajedno s talijanskim kolegama.

Ni glasnogovornik ni list nisu otkrili nikakve druge detalje o dokumentima koji su ukradeni iz arhiva koji se nalazi preko puta bazilike svetog Petra i u kojem se nalaze mnogobrojni dokumenti koji se tiču povijesti, dizajna i izgradnje najveće kršćanske crkve, koja je posle više od 100 godina završena 1626.

Kopirati
Drag cursor here to close