Mostar

Zatvorena izložba Interacademia 2015.

Kultura / Flash | 23. 10. 2015. u 11:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu zatvaranja međunarodne likovne izložbe "Interacademia 2015." danas je u Mostaru upriličena konferencija za novinare tijekom koje je bilo riječi o izložbi te rezultatima projekta "Interacademija 2015: Multikulturalna Hercegovina kao čvorište regionalne interkulturne suradnje u likovnoj umjetnosti", čijim je dijelom i organizirana izložba.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Udruge građana "Krug" Ivan Vukoja je istaknuo kako je iz izložbe proisteklo nekoliko zaključaka, a jedan od njih kaže kako tijela vlasti na svim razinama u BiH i susjednim državama trebaju u najvećoj mogućoj mjeri uključivati visokoškolske ustanove, umjetničke udruge te zainteresirane aktere civilnog društva, kao i predstavnike gospodarstva u formiranje kulturnih projekata koji će biti u funkciji ekonomskog i ukupnog društvenog razvoja.

Vukoja je dodao kako će rezultati rada na spomenutom projektu biti vidljivi na više razina od izlagačko-umjetničke pa sve do suradnje između sveučilišta, odnosno likovnih akademija.

On je podsjetio kako su izložba i cijeli projekt zapravo nastavak izložbe tri hercegovačke kulturne institucije, Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Akademije likovnih umjetnosti Trebinje i Odsjeka za likovnu kulturu Džemal Bijedić, a koja je održana prije dvije godine u Mostaru.

Koncept je proširen suradnjom sa susjedima pa su tako na izložbi bila izložena djela dekana i po jednog profesora s Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Akademije likove umjetnosti Zagreb, Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, Fakulteta likovnih umjetnosti Beograd i Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje. Izložbeno je bilo 60 djela koja pripadaju modernoj umjetnosti i suvremenim tendencijama.

Izložba je imala veliki značaj i posebnost jer umjetnici koji su izlagali nisu imali neku zajedničku nit već se radilo o autonomnim umjetnicima s osebujnim likovnim rukopisom.

Tijekom konferencije za novinare nazočnima se obratila predsjednice Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine Tatjana Mićević-Đurić, koja je kazala kako je cijelom Društvu bilo izrazito zadovoljstvo rediti na spomenutoj izložbi.

"U ovoj izložbi struka je sudjelovala u postavci, sudjelovala je u svečanosti otvaranja. Moram izraziti svoje zadovoljstvo cijelim projektom i izložbom. Jako smo zadovoljni što nastavljamo našu suradnju", kazala je Mićević-Đurić.

Govoreći o samoj izložbi i njenoj važnosti Danijela Ucović, također u ime Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine, kazala je kako je izložba bila izuzetno dobro posjećena, te kako su umjetnici koji su na njoj izlagali dali svoj maksimum budući da su izložili svoja najbolja djela.

Tijekom konferencije za novinare potpisan je i Memorandum o suradnji Udruge građana "Krug" i Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close