Skladatelj i kantautor

Barry White, glazbenik uz čije se pjesme vodi ljubav

White je najveći uspjeh postigao u 1970 kao solo pjevač i sa Love Unlimited orkestrom, stvarajući soul, funk i disco pjesame kao što su njegova dva najveća hita, "You’re the First, the Last, My Everything" i "Can’t Get Enough of Your Love, Babe".
Kultura / Glazba | 12. 09. 2024. u 22:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni američki skladatelj i kantautor Barry White rođen na današnji dan prije 80 godina, 12. rujna 1944 u Galvestonu, Texas, kao Barry Eugene Carter.

Nagrađivan je cijenjenom glazbenom nagradom Grammy, a poznat je po svojm prepoznatljivom bas glasu i romantičnom imidžu.

Sa 17. godina osuđen je na zatvorsku kaznu zbog krađe Cadillaca vrijednog 30.000 dolara. Po izlasku na slobodu, riješio je da prestane s kriminalom te se posveti glazbi, a 1960. objavljuje numeru "Too Far to Turn Around" sa bendom The Upfronts.

Polovinom tog desetljeća počinje na raziličite načine graditi solo karijeru - radi kao producent, skladatelj, autor pjesama i pevač, a sve to sa umerenim uspehom.

White je najveći uspjeh postigao u 1970 kao solo pjevač i sa Love Unlimited orkestrom, stvarajući soul, funk i disco pjesme kao što su njegova dva najveća hita, "You’re the First, the Last, My Everything" i "Can’t Get Enough of Your Love, Babe". 

Video: Barry White - My First My Last My Everything

Njegovi najbliži su rekli da je ljubav bila jako važan dio njegova života, te da se nitko se ne može mjeriti s njim i da će njegova glazba zauvijek živjeti jer on nije pjevao samo za spavaću sobu svojih slušatelja.

On je, dakako, pisao i pjevao i za svoju spavaću sobu. Njegove pjesme, tvrde upućeni, u potpunosti su bile posvećene njegovoj drugoj ženi Glodean James, a kvaliteta njegove glazbe i glasa prepoznata je 2000., kada je osvojio svoja prva dva Grammyja za najbolju mušku i tradicionalnu R&B; izvedbu za pjesmu “Staying Power”.

U svijetu, White je imao mnogo zlatnih i platinastih albuma i singlova, prodanih u preko 100 milijuna primjeraka.

Na njega su utjecali južnjački soul umjetnici kao što su Isaac Hayes, Clarence Carter, Ray Charles, Aretha Franklin plus Motown umjetnici Supremes, The Four Tops i Marvin Gaye. 

Video: Barry White - Can't Get Enough Of Your Love Baby

Uz Isaaca Hayesa, Whitea mnogi smatraju pionirom disco glazbu prije njenog stvarnog razdoblja kasnih 1970-ih.

Napravio dva gostovanja u TV seriji Ally McBeal, budući je njegova glazba često bila predstavljena u seriji.

White, koji je većinu svog odraslog života bio opterećen pretilošću, pretrpio je zatajenje bubrega u jesen 2002 kao rezultat kroničnog visokog krvnog tlaka. Pretrpio je i moždani udar svibnja 2003, nakon čega je bio prisiljen povući se iz javnog života.

Dana 4. srpnja 2003. godine umro je u Cedars-Sinai Medical Center u Los Angelesu nakon što je nastupilo potpuno zatajenje bubrega.

Barry White je 20. rujna 2004. posthumno primljen u Hall of Fame Dance Music na prigodnoj svečanosti u New Yorku. 

Video: Barry White - Practice What You Preach (Official Music Video)
Kopirati
Drag cursor here to close