Vrh

Bitanga i princeza – Ušminkani album Bijelog dugmeta dostupan i online

Četvrti album sarajevskog Bijelog dugmeta objavljen je po povratku gitariste i autora Gorana Bregovića sa služenja vojnog roka…
Kultura / Glazba | 09. 07. 2024. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Album Bijelog dugmeta "Bitanga i princeza" u novom miksu se, nakon vinila i CD-a, pojavio u cijelosti na digitalnim platformama i YouTube kanalu izdavača Croatia Records.

Nekadašnji pjevač Bijelog dugmeta Željko Bebek je ocijenio da je iz današnje perspektive album "Bitanga i princeza" (1979) "jedan od najzanimljivijih ostvarenja u ukupnoj produkciji Bijelog dugmeta", navedeno je na stranicama hrvatskog izdavača.

Vrhunski doseg

"Osobno to doživljavam i kao svoj vrhunski doseg u davnim sedamdesetim godinama”, istaknuo je Bebek.

Četvrti album sarajevskog Bijelog dugmeta objavljen je po povratku gitariste i autora Gorana Bregovića sa služenja vojnog roka i donosi, između ostalog, hit "Na zadnjem sjedištu moga auta", kao i epske balade "Kad zaboraviš juli" i "Sve će to mila moja prekriti snjegovi, ruzmarin i šaš".

Iz Croatia Recordsa su naveli da poslije 45 godina "najambiciozniji i po mnogima najbolji album Bijelog dugmeta dolazi u novom zvučnom ruhu", pošto ga je ponovo remasterizirao Goran Martinac sa originalnih 24-kanalnih traka čuvanih u njihovom arhivu.

Martinac je naveo da su se po uzoru na svjetski trend remiksa velikih, legendarnih albuma, kao što je to uradio Giles Martin s Beatlesima, "odlučili na opasan, ali izazovan poduhvat".

Najbolje odsvirani album

"‘Bitanga i princeza’ zasigurno je jedan od najbolje odsviranih, snimljenih, miksanih i na kraju najboljih albuma na prostoru bivše države. Nove tehnologije donose i nove mogućnosti pa ‘Bitanga i princeza 2024’ zvuči čišće i prezentnije", naveo je Martinac.

Video: Bijelo dugme - Bitanga i princeza (Mix 2024)

Prema njegovim riječima, trudili su se da se drže "originalnog zvuka, prostora i balansa instrumenata", a u novoj verziji albuma vraćen je nekad cenzurirani stih iz pjesme "Ala je glupo zaboraviti njen broj": "…a koji mi je moj?".

Isto tako se u uvodu u "Kad zaboraviš juli" može čuti Bregovićevo odbrojavanje na njemačkom ili usput bubnjaru Điđiju Jankeliću pred "Sve će to mila moja..."

"U originalu, zbog tadašnjih tehnika snimanja i mikrofona, bilo je dosta ‘blidinga’ na elementima bubnja, pa su zbog toga originalni ton majstori Nick Glennie Smith i Rade Ercegovac zasigurno imali problema s prezentnošću i čvrstinom same ritam sekcije. Današnja tehnologija miksanja naveliko nam olakšava borbu s tim problemima'', objasnio je Martinac.

Omot

Album "Bitanga i princeza" je 1979. godine objavljen s omotom na kojem se vidi dio ženskog lica i znakom Bijelog dugmeta kao minđušom, pošto je tadašnji Jugoton, danas Croatia Records, odbacio prvobitno rešenje Dragana S. Stefanovića, gdje ženska noga udara u muško međunožje.

Stefanović je sada rekao da je bio ugodno iznenađen ljubaznom ponudom Croatia Recordsa da se za reizdanje albuma upotrebi njegovo rešenje, a uz pomoć Darka Kujundžića postigli su "da slika bude ponovno autentična i originalna".

Prema njegovim riječima, njegov omot "Bitange i princeze"’ bio je "malo ‘bezobrazan’ u poruci, ali prikriven lijepom i elegantnom slikom".

Stefanović je dodao da je "ideja jednostavno bila nizak udarac djevojke (Princeze) upućen nekoj njoj bliskoj osobi (Bitanga), s kojom je u međuodnosu".

"Kad sam čuo da je cenzuriran i zabranjen za objavljivanje, osjećao sam se povrijeđenim. Ničeg vizualno nepristojnog ili vulgarnog nije bilo u samoj slici, jedino je ideja bila provokativna", istaknuo je Stefanović.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close