Izgradio dušu francuske operete

Jacques Offenbach, uz Straussa najznačajniji skladatelj popularne glazbe

Offenbach je napisao više od stotinu glazbeno-scenskih djela, a najznačajnija su operete "Orfej u podzemlju", "Lijepa Helena" i "Pariški život", te opera "Hoffmannove priče".
Kultura / Glazba | 20. 06. 2024. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 205 godina, 20. lipnja 1819. u Kölnu je rođen Jacques (Jacob) Offenbach, francuski skladatelj njemačkoga podrijetla.

Svojim velikim, parodističkim operetama, prožetim neodoljivo privlačnom melodikom i poletnom ritmikom kankana, galopa, kadrile i valcera, izgradio je prototip francuske operete.

Isprva učio violinu, potom violončelo i kao dijete svirao u triju s bratom i sestrom po kölnskim barovima. Nakon preseljenja u Pariz kratko je učio glazbu na Pariškome konzervatoriju i privatno, te nastupao u orkestru i po salonima.

Tijekom 1840-ih nastupao je kao čelistički virtuoz u Parizu (s Arthurom Rubinsteinom), Kölnu (s Franzom Lisztom) i Londonu. U 1850-ima pokušavao je kao dirigent, bez većeg uspjeha, izvoditi svoja scenska djela u pariškim kazalištima. 

Video: Offenbach - Can Can Music

Prvi veliki uspjeh postigao je 1858. izvedbom operete Orfej u podzemlju (Orphée aux Enfers). Do polovice 1860-ih Offenbach je postao najuspješniji skladatelj novoga žanra popularnoga glazbenoga kazališta, operete, a njegova su se djela izvodila u Parizu u kazalištima Opéra i Opéra-Comique te u Berlinu, Beču, Dresdenu, Milanu, Pragu, New Yorku i dr.

Njegov dulji boravak u Beču potaknuo je nastanak i procvat operete i u Austriji. Zanimanje za njegova djela oslabjelo je nakon Francusko-pruskoga rata 1870–71., pred kojim se sklonio u Italiju, Španjolsku, London i Beč. Godine 1876. poduzeo je turneju po SAD-u (New York i Philadelphia). 

Video: Offenbach - Barcarolle , from 'The Tales of Hoffmann'

Offenbach je napisao više od stotinu glazbeno-scenskih djela, a najznačajnija su operete Orfej u podzemlju, Lijepa Helena (La Belle Hélène, 1864) i Pariški život (La Vie parisienne, 1866) te opera Hoffmannove priče (Les Contes d’Hoffmann, praizvedena 1881).

Skladao je i vokalna djela, glazbu za balete i ples te za violončelo. Uspjeh Offenbachovih djela temelji se na dobrim libretima i pomnjivim izvedbama, smislu za humor i satiru na najrazličitije društvene teme francuskoga Drugoga carstva, efektnoj instrumentaciji, jednostavnoj i pjevnoj melodici, plesnoj ritmici (kankan, valcer) i općenitoj vedrini, duhovitosti i zabavnosti.

Uz Johanna Straussa mlađega, Offenbacha se smatra najznačajnijim skladateljem popularne glazbe u XIX. stoljeću. 

Video: Jaqueline Du Pre - Jacqueline's Tears (Jacques Offenbach)
Kopirati
Drag cursor here to close