Sevdah fest –Mimar sevdaha 2024.

Mostar: Uskoro Međunarodni festival sevdalinke

Kako navode organizatori, do sada se na Međunarodni festival sevdalinke prijavilo oko 30-tak sevdalija (BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije) kako bi očuvali i odnjegovali sevdalinku, odnosno tradicionalnu gradsku ljubavnu pjesmu.
Kultura / Glazba | 24. 09. 2024. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

29. rujna 2024. godine Turističko udruženje Sjever u suradnji s KUD ''Bijelo Polje'' Potoci i JU KC Mostar Sjever organizira tradicionalni Međunarodni festival sevdalinke ''6. Sevdah fest –Mimar sevdaha 2024.''.

Kako navode organizatori, do sada se prijavilo oko 30-tak sevdalija (BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije) kako bi očuvali i odnjegovali sevdalinku, odnosno tradicionalnu gradsku ljubavnu pjesmu.

''Uz 'Festivalski orkestar' pod vodstvom profesora Abaska Bijedića, očekujemo da sala JU KC Mostar Sjever u Potocima bude tijesna za sve koji žele da uživaju u interpretacijama vrsnih interpretatora sevdalinki'', priopćili su organizatori.

Program finalne večeri počinje 29. rujna 2024. u 19 sati panel diskusijom koja je planirana prije finalne večeri i bit će održana isti dan od 17:30 do 18:30 sati u kongresnoj Sali KC Mostar Sjever.

Eminentna imena kao što su prof. Esma Džiho i prof. Nusret Omerika obradit će teme o sevdalinci kao nematerijalnom blagu naše zemlje, a uz njih će svoj doprinos dati i specijalni gosti večeri Dragan Stojković Bosanac, Alma Subašić, Hamza Šantić i drugi.

Na finalnoj večeri predstavit će se poznati estradni umjetnici sevdalinke, a dodjelit će se i priznanja za doprinos očuvanju i afirmaciji sevdalinke.

Po prvi put bit će dodijeljena posebna medalja pod nazivom ''Mimar sevdaha 2024'' za poseban doprinos na očuvanju i afirmaciji sevdalinke, a time će organizatori dati podršku proglašenju sevdalinke u BiH kod UNESCO-a kao najveće nematerijano blago u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close