Nikolina Pandža Skoko

Nikolina, njezin je život violina

Nikolina Pandža Skoko trenutno radi kao nastavnica violine, gdje svoje znanje prenosi na mlade generacije, te s njima ona sama uči i napreduje.
Kultura / Glazba | 15. 08. 2022. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikolina Pandža Skoko rođena je Mostarka. U najljepšem gradu na Neretvi je odrasla, u njemu je završila osnovno i srednje glazbeno obrazovanje. Po zanimanju je violinistica.

''Glazbenu akademiju sam upisala na Akademiji Umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci na gudačkom odsjeku - smjer violina'', priča Nikolina u kratkom razgovoru za Bljesak.info.

Kaže kako je već od 15-te godine krenula svirati gaže s malim sastavima, te pomalo ulazila u svijet glazbe i javnih nastupa.

Javni nastup i strah

''Pored brojnih nastupa u glazbenoj školi, izdvojila bih Kulturni Centar Napredak, gdje sam već u osnovnoj školi imala prve nastupe; Izložbe, Promocije knjiga… Također sam imala priliku surađivati sa Mostar Rock school na nekoliko koncerata'', priča o počecima.
 
Nikolina trenutno radi kao nastavnica violine, gdje svoje znanje prenosi na mlade generacije, te s njima ona sama uči i napreduje.

Sa bendom je počela svirati 2015. godine i ta je suradnja trajala nepunih šest godina.

Foto: Ana Artuković / Nikolina Pandža Skoko 

''Tu sam naučila mnogo toga, te sam imala priliku aktivno svirati na vjenčanjima. Zahvalna sam  i sretna zbog toga jer sam se tako mlada oslobodila od javnog nastupa i svega onoga što on u principu i donosi'', kaže Nikolina.

Nastupi s orkestrom

U Hajdučkim vrletima, nadaleko poznatom restoranu na Blidinju, svirala je na nekoliko dočeka Nove godine s bendom s kojim je tada nastupala.  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by NIKOLINA PANDŽA SKOKO  (@_nikolinaviolina)

''Svaki put sam bila ugodno iznenađena i kao gost i kao glazbenik koji je došao na posao svirati. Usluga je na visokom nivou, kao i specijaliteti kuće koje uvijek rado biram. Osim toga što sam svirala nekoliko puta, često volim tu doći i kao gost te se opustiti uz dobro društvo, hranu i piće'', iznosi svoja iskustva mlada glazbenica.

Dodaje kako se u Vrletima osjeti duh Hajdučke republike, Hercegovine i svježina zraka s Vran planine. Misli kako trebamo njegovati hercegovačku tradiciju.

Svirala je s raznim orkestrima od kojih izdvaja ''naš'' Mostarski Simfonijski orkestar gdje je prvi put zasvirala još kao srednjoškolka.

Mladifest Međugorje internacionalni orkestar, Rock Simfonija Banja Luka, Banjalučka Filharmonija, Akademski Simfonijski orkestar Akademije Umjetnosti ... još su neki od orkestara s kojima je svirala.

Pohađala je masterclassove gdje je usavršavala svoje znanje kod priznatih profesora širom BiH i Hrvatske.

Ovacije

''Nakon nekog perioda sam se uz svoje znanje i iskustvo odlučila na samostalni rad, gdje se mogu izraziti slobodnije i približiti Hercegovini nešto što Zapad ima odavno'', dodaje.

Kaže kako je sve krenulo spontano. Još i dok nije napravila svoju stranicu na instagramu i dok nije počela promociju, imala je nekoliko upita za angažman na vjenčanjima.

''Odsvirala sam te dobila pozitivne ovacije, te se odlučila da se zaista posvetim tome koliko god mogu i krenem s stranicom gdje će svi zaljubljenici u glazbu na prvom mjestu, te budući klijenti moći vidjeti moj rad i ono što predstavljam'', kaže Nikolina.

To je violina s DJ programom; s pop, pop/rock i house glazbom. Također svira razne improvizacije na zadane teme instrumentale glazbe.

Ističe kako su njezini angažmani uglavnom vezani za raznorazne evente, proslave vjenčanja, te restorane.

''Moji planovi su violinu prikazati u širem spektru, kroz žanrove popa i house glazbe, a da nije samo klasika. Na violini se puno toga može svirati. Kako ono kažu 'od Bacha do sevdaha', dodaje na kraju razgovora Nikolina Pandža Skoko.

Kopirati
Drag cursor here to close