Jedanaest skladbi

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije

Kultura / Glazba | 28. 12. 2012. u 10:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najpoznatijim koncertom klasične glazbe na svijetu, Bečka filharmonija će 1. siječnja iz Zlatne dvorane bečkog Musikvereina čestitati Novu godinu gledateljima u 81 zemlji svijeta.

Jedanaest skladbi će biti premijere na Novogodišnjem koncertu, kao na primjer valcer "Sa brda" Johanna Straußa mlađeg ili kasno djelo Josefa Straußa "Hesperove staze".

Filharmoničari će po prvi put svirati glazbena djela Richarda Wagnera i Giuseppea Verdija, jer će ovim slavnim skladateljima kulturne institucije širom svijeta tijekom 2013. godine posvetiti posebnu pažnju.

Novogodišnjim koncertom će po drugi put dirigirati Franz Welser-Möst, generalni glazbeni direktor bečke Državne opere.

Otkriveni su i detalji o filmu koji se prikazuje na pauzi koncerta.Film "Honeymoon" u režiji Patricka Pleisnitzera prati mladi par na njihovom bračnom putovanju kroz Donju Austriju.

U baroknom dvorcu Hof u istoj pokrajini snimani su i nastupi Državnog baleta, koje režija pušta paralelno uz koncert. Koreografiju je preuzeo direktor baleta "Scottish Ballet" Ashley Page.

Objavljeno je da će gost Bečke filharmonije biti praunuka Josefa Straußa 1827.-1870.), danas 90-godišnja Hedwig Aigner-Strauß.

Koncert će po 55. put uživo od 11.15 sati prenositi austrijska državna televizija ORF, priopćio je Compress Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close