Sudjeluje 39 zemalja

Objavljen službeni popis zemalja sudionica Eurosonga 2013.

Kultura / Glazba | 21. 12. 2012. u 16:37 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Eurosongu 2013. sudjelovat će 39 zemalja, objavio je EBU na službenoj eurovizijskoj internetskoj stranici eurovision.tv. Odstupile su BiH, Portugal, Slovačka i Turska, a Armenija se vratila.

U Malmöu će nastupiti 17 zemalja u jednom, a 16 u drugom polufinalu, dok će BIG 5 (Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo) te zemlja domaćin Švedska imati izravni plasman u finale.

Na 58. izdanju Eurosonga natjecat će se sljedeće zemlje:
Albanija (RTSH), Austrija (ORF), Armenija (AMPTV), Azerbajdžan (Ictimai TV), Bjelorusija (BTRC), Belgija (RTBF), Bugarska (BNT), Hrvatska (HRT), Cipar (CyBC), Danska (DR), Estonija (ERR), Finska (YLE), Francuska (France3), Gruzija (GPB), Njemačka (NDR), Grčka (ERT), Mađarska (MTV), Island (RÚV), Irska (RTÉ), Izrael (IBA), Italija (RAI), Latvija (LTV), Litva (LRT), Makedonija (MKRTV), Malta (PBS), Moldavija (TRM), Crna Gora (RTCG), Nizozemska (TROS), Norveška (NRK), Rumunjska (TVR), Rusija (C1R), San Marino (SMTV), Srbija (RTS), Slovenija (RTVSLO), Španjolska (TVE), Švedska (SVT), Švicarska (SRG SSR), Ukrajina (NTU) i Ujedinjeno Kraljevstvo (BBC).

Šveđani će pokušati organizirati jedan izmijenjeni i osvježeni Eurosong. Najavljene su izmjene u vezi sa ždrijebom, moguće izmjene u konceptu razglednica i pokušaj da se gledatelji što bolje upoznaju s natjecateljima prije njihovih nastupa.

Kako bi u Malmö arenu stalo što više gledatelja, organizatori su odlučili da na parketu neće biti stolaca, a svi posjetitelji koji kupe kartu za taj dio će stajati, navijati i na neki način biti bliži sceni i izvođačima.

Broj gledatelja za vrijeme svake od triju večeri 58. Eurosonga se procjenjivao na 10 000, no ovim potezom švedska televizija se nada povećati kapacitet arene.

Ovim zanimljivim odlukama Šveđana vjerojatno je uvelike pripomogla i činjenica da je Eurosong u Bakuu u mnogim stvarima podsjećao na verziju natjecanja iz Dusseldorfa.

Kopirati
Drag cursor here to close