Pjevač, kantautor i multiinstrumentalist

Preminuo John Mayall, pionir engleskog bluesa i rocka

John Mayall, pionir engleskog bluesa i rocka, pjevač, kantautor i multiinstrumentalist, umro je u 90. godini u svojoj kući u Kaliforniji.
Kultura / Glazba | 24. 07. 2024. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: X / John Mayall (Engleska,  22. srpnja 2024.)9. studenog 1933. -  Kalifornija, 

"Zdravstveni problemi koji su natjerali Johna da završi svoju epsku karijeru na turnejama na kraju su donijeli vječni mir jednom od najvećih svjetskih 'cestovnih ratnika' ", stoji u objavi na njegovoj Instagram stranici.

Mayallova glazbena karijera duga je više od pedeset godina, a najveći utjecaj i popularnost ostvario je 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je vodio bend John Mayall & the Bluesbreakers, koji je djelovao kao svojevrsni inkubator za mnoge britanske talente.

Kroz Bluesbreakerse prošli su mnogi kasnije slavni glazbenici, kao što su Eric Clapton, Jack Bruce i Peter Green. 

Mayall je od ranog djetinstva slušao američke blues glazbenike poput Leadbellya, Alberta Ammonsa, Pinetopa Smitha i Eddiea Langa, te je kao samouk naučio svirati klavir, gitaru i usnu harmoniku. 

Video: John Mayall & The Bluesbreakers with Gary Moore - So Many Roads

Početkom 60-tih je osnovao Bluesbreakerse koji su počali nastupati u slavnom londonskom Marquee klubu, te bili prateći sastav legendarnom američkom blueseru John Lee Hookeru za njegove britanske turneje 1964. godine.

Sredinom tog desetljeća u bendu je svirao i Clapton, s kojim je snimljen album "Bluesbreakers with Eric Clapton", koji danas ima status blues klasika.

Početkom 70-tih se preselio u Ameriku te nastavio neumorno svirati i snimati s brojnim blues, rock i jazz glazbenicima, a ove je godine postao članom Rock'n'roll kuće slavnih, javlja Hina. 

Video: John Mayall - Sitting In The Rain
Kopirati
Drag cursor here to close