"Led Zeppelin IV"

Znate li tko je čovjek s drvima na naslovnici kultnog albuma Led Zeppelina?

Zaslugom profesora Briana Edwardsa otkriveno kako se najvjerojatnije radi o Lotu Longu (ponegdje i Longyear) iz Merea u Wiltshireu kojeg je fotografirao Ernest Farmer.
Kultura / Glazba | 23. 07. 2024. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Yahoo / Kutna slika čovjeka s drvima na albumu Zeppelina

Prošlo je više od pola stoljeća od pojave jednog od najvažnijih albuma u povijesti rock glazbe.

Četvrti studijski album bez naslova engleskog rock benda Led Zeppelin, poznat pod nazivom "Led Zeppelin IV", objavljen u studenom 1971. kod izdavača Atlantic Records, a snimljen je između prosinca 1970. i veljače 1971.

Ljubitelji Zeppelina oduvijek su se pitali tko je čovjek prikazan na naslovnici albuma "Led Zeppelin IV".

U međuvremenu je otkriveno kako se najvjerojatnije radi o Lotu Longu (ponegdje i Longyear) iz Merea u Wiltshireu kojeg je fotografirao Ernest Farmer.

Prema pisanju Guardiana, Brian Edwards sa Sveučilišta zapadne Engleske (UWE) pronašao je originalnu sliku dok je pregledavao album fotografija za druga istraživanja.

"Odmah sam prepoznao čovjeka sa štapovima – često ga zovu štaparom", rekao je.

Dugogodišnji obožavatelj britanskog rock benda Led Zeppelin rekao je za BBC Radio Wiltshire da je "to bilo pravo otkriće". Muzej Wiltshire je od tada kupio fotografiju i planira je uključiti u izložbu sljedeće godine. 

Foto: Atlantic Records / Naslovnica albuma "Led Zeppelin IV"

Objavljen 1971., "Led Zeppelin IV" prodan je u više od 37 milijuna primjeraka diljem svijeta i uključuje veliki hit "Stairway to Heaven".

Naslovnica je prethodno opisana kao fotografija slike koju je navodno otkrio pjevač benda, Robert Plant, u antikvarijatu blizu kuće gitarista Jimmyja Pagea u Berkshireu. No uokvirena slika koja se može vidjeti na naslovnici zapravo je kolorirana fotografija.

Edwards je zaključio da je izvorni fotograf bio Ernest Farmer, koji je umro 1944. godine. Farmer je bio prvi voditelj škole fotografije u tada novopreimenovanoj Polytechnic Regent Street, sada Sveučilište Westminster. 

Video: Led Zeppelin - Black Dog (Official Audio)

Edwards je zatim krenuo s istraživanjem slamarica iz tog razdoblja i rekao da njegovo istraživanje sugerira da je čovjek na slici bio Lot Long, koji je umro 1893. godine.

Album "Led Zeppelin IV" mnogi ocjenjuju kao najbolji uradak Led Zeppelina. Pritom svakako treba skrenuti pozornost na skladbe poput energičnih "Black Dog" i "Rock And Roll", folkerske "The Batle Of Evermore" i dvije izvrsne "Going To California" i "Stairway To Heaven", koja je postala trenutni radio hit, a interesantno je da nikada nije bila singl.

Led Zeppelin, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih bendova svih vremena, formiran je 1969. godine nakon raspada legendarnog britanskog sastava Yardbirds. 

Video: Led Zeppelin - Stairway To Heaven (Official Audio)
Kopirati
Drag cursor here to close