Amira Medunjanin

FOTO Spektakularan koncert u Počitelju

Koncert je organizirao Ured Europske unije u BiH s ciljem promocije bogate glazbene tradicije i promocije kulturne baštine i povijesnog značaja Počitelja za Bosnu i Hercegovinu i Europu.
Kultura / Glazba | 29. 06. 2024. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čarobna atmosfera Pašine Tabije u povijesnom gradu Počitelju u petak, 28. lipnja oživjela je uz zvuke tradicionalne glazbe – sevdalinke u izvodjenju bosanskohercegovačke dive Amire Medunjanin, uz pratnju vrsnih umjetnika glazbenika Mustafe Šantića i Nermina Čerkeza.

Koncert je organizirao Ured Europske unije u BiH s ciljem promocije bogate glazbene tradicije i promocije kulturne baštine i povijesnog značaja Počitelja za Bosnu i Hercegovinu i Europu. Domaćin događaja bio je veleposlanik Johann Sattler, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH, koji je istaknuo posvećenost Europske unije inicijativama koje promoviraju turizam, umjetnost i kreativne industrije širom Bosne i Hercegovine.

''Veliko je zadovoljstvo što je Europska unija bila u prilici organizirati koncert kako bi skrenula pažnju na Počitelj kao istinski izvanredno i zadivljujuće mjesto. Počitelj je, sa svojom bogatom poviješću i kulturnim značajem, bio idealna lokacija za sinoćni događaj s ciljem poticanja jedinstva i slavljenja kulturne raznolikosti Bosne i Herzegovine. Sinoć je Počitelj oživio zahvaljujući nevjerovatnom nastupu Amire Medunjanin, koja svojim maestralnim izvođenjem sevdalinke u svakoj prilici predstavi jedinstvene melodije regije. Iako je sinoćnjim događajem proslavljena istorijska vrijednost Počitelja, istaknuto je i naše zajedničko naslijeđe i bogatstvo europske kulture koja nas sve povezuje. Drago mi je da Europska unija može podržati Počitelj sa dva nova projekta koji nastoje poboljšati uvjete života njegovih stanovnika,” rekao je veleposlanik Sattler.

Uprkos svojoj ljepoti i značaju, povijesne znamenitosti Počitelja zanemarivane su desetljećima, što je dovelo do oštećenja jednog od najimpresivnijih lokaliteta u regiji. Koncert u Počitelju je održan u namjeri da se ukaže na hitnu potrebu obnove, očuvanja i restauracije ovog jedinstvenog srednjovjekovnog grada.

Europska unija trenutno financira dva projekta u Počitelju u vrijednosti 50.000 eura koji se odnose na postavljanje ulične rasvjete i obnovu igrališta, čime će se poboljšati sigurnost i kvalitet života lokalne zajednice.

Koncert na Pašinoj Tabiji ne samo da je istaknuo ljepotu tradicionalne glazbe BiH, već je ukazao na važnost očuvanja kulturnih znamenitosti. Europska unija kontinuirano podržava njegovanje kulturne baštine i jačanje osjećaja zajedništva i pripadnosti širom Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close