Nedjelja puna života

Drugi dan 52. Fedre - za svakog ponešto

Drugi dan festivala FEDRA bio je iznimno bogat.
Kultura / Kazalište | 15. 07. 2024. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedjelja uistinu može biti ispunjena i puna života, a posebice je bila 14. srpnja, drugog dana 52. Teatarskog festivala BiH FEDRA, zahvaljujući raznolikom dnevnom programu.

Drugi dan FEDRE započeo je, nadovezujući se na prethodni, okuglim stolom za predstavu ''Orkestar Titanik'' Gradskog pozorišta Trebinje.

Stručni žiri i ostala prisutna publika su iznijeli svoje mišljenje i kritike, ali i Žiri publike koji je dodijelio i nagradu za glumca večeri koja je još jedna novina FEDRE, a dodijeljena je Zoranu Jakšiću za ulogu Ljupke. Nakon okruglog stola, najmlađi teatarski zaljubljenici imali su priliku da pogledaju prvu predstavu iz pratećeg programa FEDRICA ''Mjesečeva šuma'' KS Male stvari Trebinje. Tekst i režiju potpisuje Željko Milošević, a igraju: Milica Salata, Ivana Ćeranić i Željko Milošević.

U večernjim satima otvorena je i izložba Azama Mandžića ''Press clipping FEDRA'', na kojoj s posjetitelji mogli vidjeti pozamašnu kolekciju novinskih članaka koji govore o Teatru FEDRA Bugojno. Mandžić je pratio posljeratnu reafirmaciju Teatra FEDRA Bugojno, a nastojao je da zabilježi svako igranje u najutjecajnijem i najpoznatijem bosanskohercegovačkom listu - Dnevnom Avazu.

''Vremenom, stvorila se solidna novinarska građa za koju sam ocijenio da zaslužuje širu prezentaciju, kao podsjećanje i pokazatelj rada i uspjeha bugojanskog Teatra. To je Fedra, svi glumci i rukovodstvo teatra i zaslužilo. Njihov doprinos očuvanju i razvoju pozorišne umjetnosti kao sastavnog dijela bosanskohercegovačke kulturne tradicije je bez sumnje veoma značajan i velik. Drago mi je što sam bio dio te pozitivne priče sve ove godine i što sam dobio priliku predstaviti kroz novinske informacije i članke o samom teatru, tako i Festivalu BiH Fedra'', kaže Azam Mandžić, diplomirani komunikolog, veliki prijatelj i podrška Teatarskog Festivala BiH FEDRA.

Publika je nakon izložbe imala priliku pogledati drugu u nizu predstava pratećeg programa i to, ''Društvo mrtvih pjesnika'' tradicionalno festivalsko igranje Teatra FEDRA Bugojno.

Režiju i dramaturgiju potpisuje Senada Milanović, a predstava je rađena prem tekstu Toma Schulmana. Igraju: Suad Velagić, Derviš Selimović, Arijan Duradbegović, Irhad Topčić Selma Huskić, Faris Dedić, Ines Fuka, Dženita Topčić, Lejla Ahmetović, Adem Ugarak, Amar Dadić, Aida Čefo, Fatima Melić, Hena Zukić, Tarik Begić, Emina Musić, Ajla Sušić, Altijana Ćemer,Belma Šabić, Mirza Bušatlić, Amel Ugarak.

Treći dan Festivala započet će okruglim stolom, nakon kojeg slijedi program FEDRICE u kojem igraju mališani iz DP Eko Art Bugojno sa predstavom ''Magična oaza''.

U večernjim satima publika će imati priliku da pogleda predstavu iz pratećeg programa “Iza ekRANA” koju izvodi DP Eko Art Bugojno, a nakon toga nastavljamo sa takmičarskim programom u kojem igra ansambl Hrvatskog kazališta Travnik sa predstavom ''FAMILYr''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close