Izvedba Matije Prskalo i Slavka Jurage

Otvoreni brak – kritika pojedinca, ali i društva

U ovom kazališnom komadu za otvoreni brak zalaže se suprug (Slavko Juraga), određuje pravila i daje sebi punu slobodu u svakom smislu, spremno nudeći takav stil života i svojoj supruzi (Matija Prskalo).
Kultura / Kazalište | 12. 05. 2024. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati hrvatski kazališni i televizijski i filmski glumci Matija Prskalo i Slavko Juraga predstavili su se publici u Mostaru predstavom Otvoreni brak koja se bavi pitanjem: Koliko smo slobode u braku spremni uzeti, a koliko dati?

U ovom kazališnom komadu za otvoreni brak zalaže se suprug (Slavko Juraga), određuje pravila i daje sebi punu slobodu u svakom smislu, spremno nudeći takav stil života i svojoj supruzi (Matija Prskalo). No, koliko je zaista iskren u tome i je li ikad bio spreman za njezinu nevjeru?

Slabosti glavnih aktera ove priče ogledaju se u nizu komičnih i tragikomičnih situacija. Oslikavajući život jednog para “iznutra” autor nas suočava s vlastitim slabostima kojih se teško oslobađamo. Kako im se oduprijeti, kako se suočiti sa samim sobom, pitanje je koje se stalno provlači u ovom komadu. Otvoreni brak odlična je kritika kako pojedinca tako i društva u cjelini.

Predstavu Otvoreni brak, čiju režiju potpisuje Đuro Roić, na daske je Lutkarskoga kazališta u sklopu ovogodišnjega Mostarskog proljeća – 26. Dana Matice hrvatske donio GALA teatar iz Zagreba.

"Ne znam što reći, osim da je Mostar i moj grad. Naime, tu sam završila treći i četvrti razred srednje škole, pripremala se za prijamni ispit na Akademiji i zato sam posebno uzbuđena kad u Mostar dolazim s predstavom. Puno lijepih uspomena veže me uz ovaj grad i sretna sam što nas je publika tako lijepo prihvatila. Bilo nam je pravo zadovoljstvo igrati za nju, a po reakcijama, usuđujem se reći da je i ona uživala u našoj predstavi", kazala je nakon izvedbe Matija Prskalo.

Autori predstave supružnici su iz Italije Dario Fo, inače dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997. godine, i Franca Rame.

Kopirati
Drag cursor here to close