U Konjicu

Studentsko pozorište Banja Luka na završnici teatarskog repertoara 11. Festivala glumca BiH

''Publika je bila predivna, a suze u njihovim očima, pokazuju da ih je ova priča dotakla i zbog toga i radimo ovo'', kazala je glumica Trepetova Kostić.
Kultura / Kazalište | 27. 09. 2024. u 07:26 Samra Džajić / Radio Konjic

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Kamernoj sceni Narodnog univerziteta Konjic Studentsko pozorište Banja Luka izvelo je pozorišni komad ''Nakon predstave'', čime je završen repertoar pozorišnih igranja na ovogodišnjem Festivalu glumca BiH u Konjicu.

Predstava je diplomski rad mlade glumice Nadežde Kostić, za koju je tekst napisao njen otac, književnik Zoran Kostić, dok njena majka Jelena Trepetova Kostić, glumica i profesorica na Akedemiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci potpisuje režiju, a zajedno sa kćerkom i igra u predstavi.

Dvije glumice donijele su tešku i emotivnu priču o nezaboravljenim obiteljskim stradanjima i ranama na Golom otoku u vrijeme razdora između Sovjetskog saveza i Jugoslavije četrdesetih godina prošlog stoljeća. Završne scene su kod publike izmamile i suze u očima.

''Ovo je donekle i obitejlska priča moga oca i, naravno, da se svaki čovjek prepoznaje u tim teškim temama, zato što generalno ljudi s Balkana su imali tu nesreću da puno stradaju i svaki čovjek se donekle pronađe sa nekom svojom sličnom pričom u ovakvim temama'', kazala je mlada glumica, koja je govorila i o zajedničkom igranju s majkom na sceni.

''Koliko je zapravo prednost, toliko je u nekom momentu i otežavajuća okolnost, pogotovo kada imam partnera na sceni koja je prvakinja moskovskog teatra MHAT-a, koja je i profesor na akademiji, glumica sa izuzetnim stažom. Naravno, to je bio veliki izazov i zadatak za mene kao mladu glumicu, ali mislim da upravo tom našom različitošću upotpunjujemo jedna drugu'', navela je glumica Nadežda Kostić.

Glumica Jelena Trepetova Kostić, kojoj je ovo bilo drugo učešće na Festivalu glumca u Konjicu, izrazila je zadovoljstvo nastupom i reakcijom konjičke publike na njihovo igranje.

''Prvi put smo dolazili s predstavom 'Mlijeko', a večeras smo odigrali 'Nakon predstave'. To je jedna teška priča koja govori o stradanju obitelji moga supruga, ali ne samo njegove, nego i mnogih drugih ljudi. Publika je bila predivna, a suze u njihovim očima, pokazuju da ih je ova priča dotakla i zbog toga i radimo ovo'', kazala je glumica Trepetova Kostić.

Završnica 11.Festivala glumca BiH u Konjicu bit će upriličena u ponedjeljak, 30. rujna, kada će biti dodijeljene nagrade za najboljeg glumca i glumicu na ovogošnjem festivalu prema ocjenama publike.

Nakon toga će, zahvaljujući podršci festivalskih partnera: Kompanije Bosnalijek, BH Telecoma i Asa grupacije, biti održatn koncert "Laka & band".

Kopirati
Drag cursor here to close