Lutkarska magija u Mostaru

Svečano zatvoren FLUM 2024. - ''Zlatni svitac'' otišao u Hrvatsku

Predstava ''Oh la la'' redateljice Mateje Bizjak Petit iz Rijeke (Hrvatska) je najbolja predstava 4. izdanja Međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru FLUM 2024.
Kultura / Kazalište | 26. 09. 2024. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ceremonija svečanog zatvaranja ''4. Međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru – FLUM 2024'' otvorena je prekrasnim dječijim performansom ''Vjetar u leđa'' koji su vodili Marijan Josipović i Nikolina Odobašić iz Osijeka.

Performans je početak projekta koji su umjetnici iz Hrvatska za samo 7 dana rada sa djecom uspjeli prezentovati internacionalnom auditorijumu u Pozorištu lutaka u Mostaru. Nastavak ovog projekta i rada s mostarskim mališanima planiran je u sljedećoj godini.

Najbolja predstava

Predstava ''Oh la la'' redateljice Mateje Bizjak Petit iz Rijeke (Hrvatska) je najbolja predstava 4. izdanja Međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru FLUM 2024. Ova predstava osvojila je Grand Prix festivala, odnosno tradicionalnu nagradu - skulpturu ''Zlatni svitac''.

Osim glavne nagrade, predstava i redateljica Bizjak Petit odnijeli su još nekoliko nagrada. Tako je Mateji Mateji Bizjak Petit pripala i nagrada za ''najbolju režiju'' te nagrada za ''najbolju dramaturgiju''.

Trijumf hrvatske i korejske umjetnosti

Odluke o najboljim djelima na ovogodišnjem FLUM-u donio je žiri u sastavu David Zuazola (predsjednik), Jelena Stojanović Patrnogić (član) i Ronald Panza (član).

Foto: PLM / Ansambl iz Koreje

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja u Pozorištu lutaka Mostar u srijedu 25. rujna osim pomenutih proglašena su i druga najbolja lutkarska ostvarenja u više kategorija.

Nagrada za ''najbolju scenografiju'' otišla je u Ljubljanu Larisi Kazić za predstavu ''Harms je kriv za sve'' Teatra Matita, dok je ''najbolji kostim'' pripao Svili Veličkovoj za predstavu ''Mala sirena'' Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Za ulogu u predstavi ''Harms je kriv za sve'' Matiji Solceu je pripala nagrada ''najboljeg glumca''.

Nagradu za ''najbolju glumicu'' su podijelile dvije glumice i to Petra Šarac za ulogu u predstavi ''Oh la la'' iz Hrvatske i Eungyeong Ko za ulogu u predstavi ''Drvosječa i nebeska vila'' iz Južne Koreje.

Foto: PLM / Jedna od predstava na FLUM-u

Ansambl predstave ''Na vukovom tragu'' Pozorišta mladih Novi Sad iz Srbije nagrađen je za ''kolektivu igru'', a ansambl predstave ''Bajka sva od šećera'' Kazališta Virovitica iz Hrvatske u svoju zemlju odnio je nagradu za ''najbolju animaciju''.
Dvije specijalne nagrade

Također, na svečanoj ceremoniji zatvaranja 4. FLUM-a dodijeljene su i dvije specijalne nagrade.
Specijalna nagrada za ''uvođenje djece u divni svijet opere'' otišla je u ruke ansambla lutkarske opere ''Ero s onog svijeta'' Zagrebačkog kazališta lutaka iz Hrvatske. Ovo je prvi put da je na FLUM-u izvedena lutkarska opera koja je specijalno prilagođena mališanima.

Ovog puta Estoniji je pripala specijalna nagrada za ''konstrukciju scenografije i lutaka'' i to predstavi ''Kuthi'' Tricktrek teatra iz Talina.

Lutkarski svijet procvjetao u Mostaru

Edin Kmetaš direktor Pozorišta lutaka Mostar nije krio zadovoljstvo učinjenim u prethodnih pet dana trajanja festivala i kvalitetom svjetskih djela koja su prikazana u Mostaru.

''Iza nas je pet nezaboravnih dana. Najbolji lutkari iz cijelog svijeta su prodefilirali Mostarom i ostavili trag svog svjetla u gradu. Imali smo sjajne predstave, radionice, panel diskusije i jednostavno lutkarski svijet je procvjetao u Mostaru. Rodile su se nove ideje, sumirali smo naučeno i mali festival podigli na viši nivo. Sretni smo jer smo poslali poruku mira, tolerancije i svjetla koje je iznad svake tame u ovim turbulentnim svjetskim dešavanjima'', rekao je Kmetaš.

Podsjećamo, više od 200 gostiju iz cijelog svijeta, 12 predstava u natjecateljskom programu iz devet zemalja i bogat popratni program obilježili su FLUM 2024. koji je trajao od 21. do 25. rujna.

Na veliko zadovoljstvo organizatora FLUM je ove godine okupio i veliki broj predstavnika Svjetske asocijacije lutkara UNIMA.

Pokrovitelji festivala su: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Vlada HNŽ, Grad Mostar, Unima International, NGO UNESCO, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Službeno vozilo za FLUM ove godine osigurala je firma Hercegovina Auto, dok su sponozori: Turistička zajednica Grada Mostara, Hotel Emporia, Hercegovina promet i Hercegovačka pivovara.

Kopirati
Drag cursor here to close