Praznik književnosti

Bookstan - Zašto je bitno progovoriti a ne šutjeti

Kultura / Knjige | 07. 07. 2024. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je završen četverodnevni praznik književnosti Bookstan, koji je, kako izvještava FTV, i ove godine otvorio neke važne teme, ukazujući na ono što bismo mogli svesti pod bolesti našeg vremena ili ukratko fenomen zla.

''Na festivalu smo uspjeli predstaviti autore različitih generacija i njihova dijela, poput Petera Maasa, koji je napisao knjigu 'Ljubi bližnjega svoga' o ratu u Bosni i Hercegovini, Hane Levi, koja je napisala logorski dnevnik 1944. i 1945... Svi ti autori govore o onome što su proživjele njihove generacije. To su narativi koji se tiču različitih oblika nasilja, što možda zvuči mračno za prilike kakav je festival, ali je bitno pogledati to iz druge perspektive - zato što su to sve ljudi koji su odlučili progovoriti. To je poruka koju smo željeli prenijeti: zašto je bitno progovoriti a ne šutjeti, zašto je bitno ući u dijalog s ljudima koji su odlučili da šute i da se zaštite. Da vidimo na koji način se donose određene etičke odluke kad je u pitanju svijet književnosti'', kazala je u intervjuu za Federalnu televiziju Lamija Milišić, izvršna direktorica Festivala Bookstan.

Dodala je kako su tijekom festivala održani brojni paneli u kojima su sudjelovali kako domaći tako i međunarodni autori i da je njihov međusobni dijalog bio, između ostalog, vrijednost koju su željeli postići.

Istaknula je i kako je odjek u publici bio mnogo veći zahvaljujući, prije svega, medijskoj pažnji koju je festival imao.

 

Kopirati
Drag cursor here to close