Predstavnik "nove objektivnosti"

Erich Kästner - književnik čija su djela spaljivana u nacističkim lomačama

Djela su mu 1933. zabranjena i spaljivana na nacističkim lomačama. Najpopularnija su mu djela romani za djecu: "Emil i detektivi", "Tonček i Točkica" i "Leteći razred".
Kultura / Knjige | 29. 07. 2024. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: picture alliance / dpa / Erich Kästner (Dresden, 23. veljače 1899. – München, 29. srpnja 1974.)

Prije pola stoljeća, 29. srpnja 1974. godine u Münchenu je preminuo Erich Kästner, njemački pripovjedač, pjesnik i dječji pisac.

Rođen je u Dresdenu 23. veljače 1899. godine, u obrtničkoj obitelji, a školovao se za učitelja.

Nakon završetka I. svjetskog rata nastavio studij germanistike i romanistike u Leipzigu, Rostocku i Berlinu, a od 1927. bio je slobodni književnik.

Djela su mu 1933. zabranjena i spaljivana na nacističkim lomačama. Djelovanje je nastavio tek nakon II. svjetskog rata u Münchenu, kao urednik, osnivač kabareta i predsjednik njemačkog PEN-a.

Jedan je od predstavnika književne struje pod nazivom "nova objektivnost" (Neue Sachlichkeit). Načela su toga "objektivnoga" pjesništva jednostavnost i razumljivost u prenošenju iskustava rata i velike ekonomske krize, što dolazi do izražaja u njegovim zbirkama, npr. Buka u zrcalu (Lärm im Spiegel, 1929) i Pjev između stolica (Gesang zwischen den Stühlen, 1932). 

Video: Erich Kästner beobachtet eigene Bücherverbrennung

Radi shvatljivosti pjesništva nanovo oživljava satiričku šansonu i lirsku reportažu, pretvarajući ih u tzv. uporabnu liriku (Gebrauchslyrik). Njegov je izraz elegantan i dosjetljiv, obilježen oštrom satirom protiv malograđanštine, militarizma i diktature.

Najpopularnija su mu djela romani za djecu: Emil i detektivi (Emil und die Detektive, 1928), Tonček i Točkica (Pünktchen und Anton, 1931), Leteći razred (Das fliegende Klassenzimmer, 1933).

Kästner ih je pisao s uvjerenjem da dobar primjer može djeci ispravno usmjeriti život. Pritom ne poseže za fantastičnim bićima bajki, već dječje junake prikazuje kao djelatne sudionike događaja u stvarnome svijetu suvremenoga velegrada.

Njegov najpoznatiji socijalno-kritički roman Fabian (1931), kronika skeptičnog intelektualca za velike gospodarske krize u Berlinu 1920-ih, po temi i postupku u duhu je novog objektivizma.

Kästner je jedan od ključnih autora njemačkog međuraća, kako polemičkim tonovima protiv lažnih mitova tako i zastupanjem humanističkih vrijednosti.

Dobitnik je više međunarodnih književnih nagrada (Nagrada Hans Christian Andersen 1960.).

Kopirati
Drag cursor here to close